Návštěvníci budou muset být trpěliví až do druhé poloviny listopadu. S největší pravděpodobností už tento plánovaný třetí termín bude konečný.

„Toto pondělí jsem měli schůzku s náměstkem hejtmana. Domluvili jsme se na druhé polovině listopadu. Přesnější návrh posílám na vedení Královéhradeckého kraje. Osobně předpokládám, že datum otevření bude v týdnu po 21. listopadu," uvedl ředitel galerie Tomáš Rybička s tím, že 
i on sám je rád, že přes další zdržení, se daly věci do pohybu a vše je již na dobré cestě.

Jak už Deník v minulosti několikrát informoval, za téměř půlroční zdržení mohou odvolání některých firem. Ty nesouhlasily s výsledky výběrových řízení – především pak na osvětlení a restaurátorské práce.

Podaná odvolání těmito firmami znovuotevření secesní hradecké chlouby pozdržela o několik měsíců. V současné chvíli by celá záležitost s odvoláními měla být vyřešena, tudíž pokračování ve vnitřních úpravách galerie nic nebrání.

Příjemnou zprávou však není, že v září, říjnu a podstatnou část listopadu zůstanou dveře galerie pro veřejnost ještě uzavřeny.

Do třetice a snad přece. Konec listopadu uleví vedení Galerie moderního umění v Hradci Králové a zároveň potěší veřejnost.

Po vzájemných ujištěních mezi vedením galerie a zástupci Královéhradeckého kraje je termín znovuotevření zrekonstruovaných prostor galerie stanoven na druhou polovinu listopadu.

„Týden po 21. listopadu vidím jako reálný termín. 
S krajem budeme ještě komunikovat, který den se galerie otevře přesně," uvedl s úlevou ředitel galerie Tomáš Rybička.

Důležitým mezníkem je především to, že všechna odvolání firem, které napadly výsledky výběrového řízení, jsou vyřízena. Práce 
v útrobách galerie tedy opět pokračují, přestože téměř půlročnímu zdržení se zabránit nepodařilo.

„V současnosti se v galerii montuje už osvětlení. A i restaurátorské práce probíhají, skončí bohužel až v listopadu. Datum znovuotevření je tedy podmíněn těmi pracemi," dodal Tomáš Rybička.