„Výsledek se nám snad povedl. Na míse vidíte například tlačenku z baby kuřátka a křepelky nebo paštiku z kuřecích a kachních jater v obalu z pomerančového pyré. Naši učitelé nás samozřejmě podporovali," uvedl Petr Pavlišta ze Střední školy informatiky a služeb Dvůr Králové nad Labem.

V předsálí návštěvníci nalezli i pokrmy podle knih a receptů Anuše Kejřové. „Právě tato žena před sto lety založila 1. koncesovanou kuchařskou školu v Hradci Králové. Vydala také několik kuchařek," prozradil František Croitor z organizačního týmu.

Lidé mohli také v malém sále královéhradeckého kongresového centra ochutnat dvanáct různých svíčkových omáček a ohodnotit je. Nově také kuchaři přímo před zraky diváků připravovali sushi.

Pozornosti některých neuniklo ani mini gastro muzeum. V něm mohli vidět sto i více let staré nástroje k přípravě jídel i k jejich konzumaci. „Vše začalo před třinácti lety, když jsme našli ve výkopu čtvrtlitrovou starou láhev na mlíko. Třeba louskáčků mám přes stovku," vyprávěl Vladimír Švec z Prahy.

Vítězové Gastra
Mistr ČR v kategorii Kuchař – Cena Rudolfa Přibyla:1. Pavel Minář ze Želeče, 2. Lukáš Čížek z Vrchlabí, 3. Martin Svatek z Tábora

Mistr ČR v kategorii Cukrář – Cena Rudolfa Přibyla:1. Miloslava Uherková z Bzence 2. Alena Pechlátová z Horek nad Jizerou, 3. Lucie Velechovská z Prahy