„Letos jsme Gastro obohatili hlavně o dvě nové soutěže. V jedné z nich, kterou jsme nazvali Chuť Česka, bude veřejnost i odborná porota hodnotit tradiční české jídlo – svíčkovou. Přihlásilo se nám dvanáct lidí," prozrazuje Helena Urbanová, ředitelka Gastra Hradec.
Druhou novinkou bude soutěž v přípravě sushi, na kterou budou mít kuchaři hodinu. Chybět nebude ani seminář o tomto pokrmu spojený s ochutnávkou.
Z melounů vzniknou umělecká díla
Už tradičně čtrnáct párů rukou bude snažit vyřezat při melounové řežbě nejkrásnější výtvor. Během tří hodin bude výrobu komentovat moderátor.
Stoly v sálech se budou prohýbat pod kilogramy sladkých i slaných dobrot. „Gastro je unikátní také tím, že je jednodenní. V Evropě pořádají většinou vícedenní veletrhy. My ale chceme vystavovat jen čerstvé výrobky, které by druhý den už nebyly atraktivní," vysvětluje František Croitor z organizačního týmu.
Místní dávají Gastru košem
Účastníci přijedou nejen z celé republiky, ale také ze Slovenska nebo Polska. „Bohužel z Hradce Králové je účast téměř nulová. Přitom místní mají výhodu, že mají Gastro blízko a mohli si okoukat předchozí ročníky. Při soutěži se zde představí například školy z Pouchova, Hronova, Pardubic či Chrudimi," dodává Helena Urbanová.
Brány Aldisu budou otevřeny od deseti do osmnácti hodin, ale soutěžící začínají již od pěti hodin. „Stalo se nám, že někteří nedočkavci spali na parkovišti v autech nebo dokonce přemluvili vrátného, aby je pustil dovnitř o pár hodin dříve," vzpomíná Helena Urbanová. Vstupné je osmdesát korun a studenti a důchodci zaplatí padesát.
O půl osmé začne výrobky hodnotit komise a návštěvníci poznají nejlepší kousky podle hvězdiček, které budou u výrobků. Vítězové získají titul Mistra České republiky oboru kuchař a cukrář.
Lidé mohou obdivovat nejen hotová jídla a cukrovinky, ale prezentovat se zde bude také koření či netradiční zmrzliny. Ochutnat tak můžete například čabajkovou, svíčkovou nebo špenátovou zmrzlinu. Organizátoři také jednají o vystoupení Itala v kuchyni, Emanuele Ridiho. Pokud se jim podaří slavného kuchaře přesvědčit, budeme vás informovat.