„Nechodíme sem pravidelně, ale dost často. A letošní poslední trhy jsme si prostě nemohli nechat ujít," vysvětloval Ladislav Kačer z Hradce Králové, který na trhy přišel i s manželkou. „Hlavně si tu vybíráme uzeninu, ta je moc dobrá a do tašky většinou přidáme pečivo. Dnes jsme ještě nakoupili jablka, vypadají krásně," doplnil Ladislav Kačer.
Ale zdaleka nebyli jediní. U většiny ze zhruba čtyřiceti stánku se tvořily fronty. Vedle pečiva šla na dračku především zelenina, například květák, zelí či brambory.
„Pravidelně tu nabízíme zboží, které děláme na naší farmě. První vždycky z pultu na tržnici zmizí tvarohové dezerty. Ale zákazníci k nám chodí cíleně pro sýry, jogurty i tvaroh. Navíc máme výhodu, trhy pro nás prodej nekončí, vše u nás zákazníci dostanou i přímo na farmě," vysvětlovala Vlasta Kejklíčková z Farmy Kejklíček v Hradci Králové – Plotištích.
To manželé Dankovi přijeli až od Vysokého Mýta. Také u jejich stánku s hlívou ústřičnou a žampiony bylo živo. „Ještě před pěti šesti lety šly víc na odbyt žampiony, dnes je ze dvou třetin zájem o hlívu. Je to dáno tím, že vyhovuje vegetariánům a navíc posiluje imunitu lidí, kteří měli zdravotní problémy. Z hlívy se dá udělat cokoliv – řízky, guláš, polévka a třeba i fleky," vysvětloval Vincenc Danko. Jak dodal, těm, kteří ještě nemají s hlívou zkušenosti, nabízejí také recepty, jak ji zpracovat.