Automobily, které parkují na dvoře hradeckých Gayerových kasáren, mají být v blízké budoucnosti minulostí.

K jejich vyklizení pomůže nejenom nový parkovací dům, jež má své brány otevřít do prázdnin, ale i plán radnice přeměnit parter kasáren na klidovou zónu se zelení a malými obchůdky. „V současné době nárokujeme finanční prostředky na zpracování projektové dokumentace. Pokud budou zařazeny, tak bychom mohli zhruba v květnu vypsat výběrové řízení na projektanta,“ uvedl vedoucí investičního odboru hradeckého magistrátu Valentýn Avramov.

Pokud se projektant najde, mohl by mít magistrát podle Avramova pravomocné stavební povolení koncem roku 2020. „Když půjde vše podle plánu, tak by se se stavbou, kdy prozatím náklady odhadujeme v rozmezí od 40 do 50 milionů, mohlo začít v polovině roku 2021,“ doplnil informace vedoucí magistrátního investičního odboru.

Budoucí podobu kasárního dvora přiblížil i jeden z tvůrců vize – architekt Jaromír Chmelík. „Naším cílem bylo tento prozatím víceméně uzavřený a dlouhá léta zanedbávaný prostor ještě více otevřít veřejnosti. Je to vlastně vnitřní periferie Hradce a jakýsi středobod mezi starým a novým městem,“ nechal se slyšet Jaromír Chmelík.

Křižovatka Mileta v Hradci Králové.
KOS zatáhl za ruční brzdu. Proti Miletě se neodvolá

Podle Jaromíra Chmelíka dostane Hradec opravou vnitrobloku Gayerových kasáren novou nádhernou část města, která může sloužit pro celou řadu aktivit. „Nabízí se další místo pro pořádání představení mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, ale i pro pořádání dalších koncertů či trhů,“ dodal architekt Chmelík, který ve vizi neopomněl ani občanskou vybavenost.

Modernizace muzea

„Celý prostor vnímáme jako italskou piazzu s kavárnami, knihovnou a obchody,“ upřesnil Jaromír Chmelík. Zkrátka by nepřišel ani hradecký magistrát, který by měl nad komerčními prostory umístit některé ze svých odborů.

Podle informací Deníku se zatím uvažuje o odborech správních a živnostenských. Přestavba parteru však není jedinou investicí, kterou kasárna čekají. Ještě v letošním roce by měla začít rekonstrukce budov kasáren za více než 269 milionů korun. Ta je však v režii hejtmanství. „Jedná se o dlouho připravovanou krajskou investici, největší v oblasti kultury v roce 2019, která poskytne moderní zázemí pro muzejní archeology, přírodovědce, historiky a restaurátory,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová s tím, že v Gayerových kasárnách vznikne moderní depozitář pro sbírky Muzea východních Čech, který bude částečně přístupný veřejnosti. Na přestavbu se těší i ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich. „Pro nás to znamená klíčovou strategickou investici. Chceme, aby veřejnost tuto budovu vnímala minimálně stejně jako Kotěrovu historickou budovu, která je však jen výstavním prostorem,“ uvedl Petr Grulich.

First Respondeři v řadách strážníků hradecké městské policie prošli navazujícím školením Základní neodkladná resuscitace s využitím AED pro First Respondery ZZS KHK.
First Respondeři z řad strážníků se vzdělávali