Na devítijamkovém hřišti se o cenné trofeje utkalo hned 55 hráčů. „Původně bylo přihlášeno šedesát závodníků. Ranní nepříjemné počasí však nejspíš některé z nich odradilo,“ říká organizátor klání a zároveň prezident Golf Clubu Hradec Králové Petr Drbal.

Součástí klání, které spadá do Dětské tour Severovýchod, byla i jedinečná možnost vyzkoušet si golf na vlastní kůži. Děti od šesti do patnácti let si mohly zdarma vypůjčit vybavení a na cvičné louce pod dohledem trenéra okusit kouzlo švihu. Ten je pro úspěšné odpálení míčku tím nejdůležitějším.

„Není to však tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Jako u každého sportu i u golfu musí být píle a pokora. Navíc golf je náročný na psychiku, koncentraci a soustředění,“ vysvětlil Petr Drbal.

Kromě dlouhé hry se musejí hráči naučit i krátkou hru a údery čip a pič, které se používají v okolí greenu. Nedílnou součástí úspěšného zahrání jamky je také patování. „Šikovný hráč může zvládnout základy golfu s trenérem a pravidelnými návštěvami do dvou měsíců,“ dodal Drbal.

Výsledky jednotlivých kategorií:

Chlapci a dívky do 12 let (13 hráčů)
1.ŠTĚPÁNEK Matěj Golf Club Kunětická hora 77 ran
2.BRYČKA Jan Golf Club Kunětická hora 85
3.HORÁK Christian Golf Club Stará Boleslav 85

Chlapci a dívky do 14 let (13 hráčů)
1.STODOLA Jan Golf Club Hradec Králové 82 ran
2.LI Andy Golf Klub Čechie 85
3.KVÁČA David Golf Club Stará Boleslav 87

Chlapci a dívky do 16 let (11 hráčů)
1.SLÁNSKÝ Martin Golf Club Kunětická hora 73 ran
2.BAREŠ Jakub Nová Amerika Country Club 74
3.PŘIKRYL Zdeněk jun. Golf Club Kunětická hora 78

Chlapci a dívky do 18 let (9 hráčů)
1.GÄRTNER Tomáš jun. Golf Club Semily 81 ran
2.DVOŘÁK Petr Golf Club Hradec Králové 82
3.MAKOVSKÝ Jan Golf Club Hradec Králové 83

Chlapci a dívky od 8 do 18 let s HCP 37 až 54 (12 hráčů), Stablefordové body
1.PÁZLEROVÁ Veronika Park Golf Club Hradec Králové 8 bodů
2.VIDUROVÁ Tereza Golf Club Kunětická hora 7
3.MAZÁNKOVÁ Lucie Golf Club Semily 6

Hlavní cenu putovní pohár hejtmana Královéhradeckého kraje za nejlepší výsledek ze všech kategorií získal Slánský Martin z Golf Club Kunětická hora.

Získání poháru bylo v tomto ročníku jednoznačné, neboť po základní části měl vítěz nejlepší výsledek a nemusela následovat rozehrávka od 1.jamky.Vítěz Slánský Martin tak pro příští rok získal putovní pohár.

Turnaj, který měl již tradiční vysokou účast hráčů, možno po sportovní stránce hodnotit jako velmi kvalitní, neboť většina hráčů byla s hendikepem 8 až 15. Rovněž účast 58 hráčů ze 16 klubů dala možnost porovnání výkonnosti v rámci České republiky. Součástí turnaje byl i Den golfu pro mládež, tj.Den otevřených dveří, kdy děti a mládež ve věku 6 až 15 let si mohli zdarma vyzkoušet na cvičné louce golfovou hru.Tato doprovodná akce se těšila zájmu veřejnosti a zúčastnilo se jí 17 dětí, kteří si golf vyzkoušely a v některých případech i jejich rodiče.

Celkové hodnocení projektu:
Vysoká účast dětí a kvalitní sportovní výkony v turnaji. Turnaj ve svém 12.tém ročníku si udržuje prestiž a kvalitu, stal se i součástí série dětských celostátních turnajů započítávaných do žebříčku mládeže České republiky a Dětské tour Severovýchod.Veřejnosti-dětem byla nabídnuta možnost sportovních aktivit při golfu, což uvítali i rodiče, kteří je doprovázeli.Ukázalo se, že spojení kvalitního turnaje mládeže s možností vyzkoušet si golf pro veřejnost do akce „Den golfu pro mládež“ má své výhody.Vedle vlastní praktické zkušenosti děti viděly i sportovní soutěžení svých vrstevníků.

Ing. Petr Drbal, GCHK – president