Ikonický sovětský tank T-34, který stál dlouhých 42 let na dnešním náměstí Osvoboditelů jako součást Památníku osvobození města Rudou armádou, byl v roce 1991 odstraněn a skončil ve šrotu. Ačkoliv je to už celých 28 let, z myslí mnoha Hradečáků nezmizel a mezi lidmi je dodnes náměstí známé jako „U tanku“.

Po střetu s vlakem zemřel další řidič
Po střetu s vlakem zemřel další řidič

Sochu a dokonce i náměstí, měl v Hradci vůdce bolševické revoluce Vladimir Iljič Lenin. Jeho socha na nynějším náměstí Svobody byla odhalena v dubnu 1970 při příležitosti 100. výročí jeho narození. Aby hradečtí komunisté vše stihli včas, nechali ji tehdy přivézt z Ukrajiny. Nadživotní bronzová socha Lenina byla odstraněna z náměstí v roce 1990 a putovala do bedny na Šrámkův statek. Z Leninova náměstí se ve stejný rok stalo znovu náměstí Svobody. Od roku 1996 stojí Lenin na zahradě soukromého sběratele v Polomu v Orlických horách.

Nejblíž svému původnímu umístění tak zůstala socha komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Sochu stojící na tehdejším „Gottwalďáku“ od roku 1973, odstranili studenti hned v lednu 1990. A náměstí se vrátilo k původnímu názvu podle slavného hradeckého starosty. Jen té sochy se František Ulrich na „svém“ náměstí na rozdíl od Gottwalda nikdy nedočkal. V roce 2002 radnice darovala sochu Gottwalda Východočeskému klubu přátel vojenské techniky. Od té doby stojí na bývalém radiolokačním stanovišti u Ruseku a z dálky hledí na Hradec. Společnost mu zde dělají revolucionář s puškou a děva třímající vlajku se srpem a kladivem. Tato nerozlučná dvojice stála zase dříve na Velkém náměstí.

Socha Klementa Gottwalda je v Ruseku na soukromém pozemku. „Po domluvě se lidé mohou přijít podívat, ale jinak je za plotem. Nechci ze sochy smývat barvu a podobně,“ říká Miroslav Tuček.

Hradecké koupaliště Flošna
Na koupališti Flošna končí hlavní sezóna