Zástavby ve vnitroblocích územní plán města nepovoluje. Již několik měsíců se však vedou na magistrátu debaty o tom, jestli neučinit v případě dvora u Obecního domu výjimku. Majitel nemovitosti tam chce totiž vystavět přístavbu s dalšími pokoji a přízemním stáním. Hájí se tím, že v původní zástavbě tam přístavba existovala.

„Rádi bychom napravili chybnou demolici tehdejší budovy Restauracemi HK, kteří ji raději zbourali, než by investovali do obnovy památky, což je naším cílem,“ uvedl Milan Šubrt, který mluví za majitele hotelu.

Obavy ze stavby má majitel sousedního domu, který před časem nechal zrekonstruovat sál Palmové zahrady. „Už tehdy nás statici varovali před podřezáváním proti vlhkosti, nedovedu si představit, co by s domem udělalo hloubení podzemních garáží,“ řekl Jaroslav Kašpar, majitel části Grandu.

„Od stavby podzemních garáží jsme ustoupili, parkovat by se mělo v přízemí a přístavba by měla končit stejně s římsou Palmové zahrady,“ upřesnil Šubrt.

„Na jednu stranu se bojíme, že by udělená výjimka mohla sloužit jako precedens pro ostatní majitele nemovitostí, na straně druhé majitel Obecního domu jeho rekonstrukci provedl velmi pečlivě a v případě jeho odchodu by tam pak místo restaurace mohla vzniknout třeba vietnamská tržnice,“ řekl Josef Malíř, náměstek primátora s tím, že rada výjimku nedoporučila a na zářijovém zastupitelstvu se povedou velké diskuze.