Pokud nemáte rybářský lístek, můžete ryby na grilování koupit na několika místech.

Podle Karla Dunase z Rybářství Holohlavy je letošním hitem pstruh s barvou lososa. „Je to nevšední ryba, pstruh duhový přezdívaný lososový. Má totiž růžovočervenou barvou a opravdu připomíná lososa. Zákazníky si získal právě kvůli barvě, vynikající chuti masa a jednodušší přípravou filet bez kostí," uvedl Karel Dunas. Takového pstruha si ale sami nechytíte, je chován uměle a přikrmován do váhy jednoho a dvou kilogramů.

Jak dodal, pstruha tu zákazníkům vykuchají a pokud neumějí udělat filety, připraví i ty. Cena na jejich sádkách se pohybuje kolem 150 korun za kilogram. „Při grilování nemusíte zkoušet žádné koření, stačí sůl, kmín a pokapat citronem, vynikne tak chuť masa," říká Karel Dunas.

Pravidelně v pátek od třinácti do sedmnácti hodin prodávají ryby také rybáři v Malšovicích. „Je vidět, že obliba sladkovodních ryb stoupá. Chodí sem nyní jak pravidelní zákazníci, tak noví, aby si ryby vyzkoušeli. A také u nás je na grilování největší zájem o pstruha duhového," řekl nám Václav Mikeš, hospodář malšovické organizace Českého rybářského svazu. Podle něho se nyní kupují také kapři nebo tolstolobici. Pstruh tu vyjde na 135 korun za kilogram.

Jak doplnil, zájem o ryby je takový, že uvažují o rozšíření prodeje. „Je možné, že začneme s prodejem také v sobotu dopoledne," upřesnil Mikeš.