On-line rozhovor s Ivanem Vodochodským nejen o Gurmánu čtěte zde.

Kuchařské hvězdy v akci, jídla i pití co hrdlo ráčí. Ve Festival parku v areálu letiště včera skončil první ročník dvoudenního festivalu dobrého jídla a pití Gurmán. Chuťové zážitky přilákaly davy lidí.

„Chceme lidem ukázat, že v Čechách jsou hospodští, kteří se pomalu vracejí k tradičním pokrmům a postupům, a pokud mají lásku k jídlu a řemeslu, dokážou v regionech dělat kvalitní lokální gastronomii,“ přiblížil smysl akce herec, moderátor a kuchař Ivan Vodochodský.
Kuchařský úl patřit mistrům kuchařům a jejich show. Návštěvníky nejvíce lákali televizní „Šéf“ Zdeněk Pohlreich a „Ital v kuchyni“ Emanuele Ridi.
Do hradeckého Festival parku přijaly pozvání dvě desítky pivovarů a obdobný počet restaurací.

„Jídla jsme nejdříve vyzkoušeli v restauraci, a jelikož hosté to kvitovali s povděkem, tak je nabízíme i tadym,“ sdělil provozovatel restaurace Černý kůň Pavel Jirava. „Připravili jsme například 30 kilo pečených kolen a 20 kilogramů krkovice,“ upřesnil jeho kolega Ivan Kavan.

Restaurace návštěvníky festivalu pořádně rozmazlovaly. Kromě grilované krkovičky s pivní omáčkou a sládkovy pivní česnečky si gurmáni pochutnávali například na dušeném zaječím stehnu v perníkové omáčce se sušenými švestkami a špekovým knedlíkem, pečeném bůčku na pivě s červeným skořicovo–brusinkovým zelím a bramborovým knedlíčkem i dalších lahůdkách. Rovněž příznivci pěnivého moku ochutnávali, co tělo vydrželo.
Festival Gurmán nabídl i vinařská a barmanská vystoupení, soutěž baristických týmů v přípravě kávy a hudební program.

Jak to vidí Martin Černý: Dobrého jídla a pití není nikdy dost

close zoom_in Víkendový festival Gurmán, to byla trefa do černého. Pořadatelé vsadili na to, že dobré jídlo a pití má rád každý, a vyplatilo se. Pravda, desetitisíce návštěvníků jako na hudebních megafestivalech nebylo možné očekávat, ale lidé přišli a každý si určitě našel to svoje. Labužníci ochutnávali pokrmy zúčastněných hospod a také pivní fajnškekři se tetelili blahem. Sázka na malé regionální pivovary pořadatelům rovněž vyšla. Kde jinde si dáte mok z malého pivovaru, o jehož existenci jste dosud ani neslyšeli? Snad jen gurmánské koruny, kterými museli lidé platit, nepotěšily prodejce ani návštěvníky. Většina je považovala za zbytečnou komplikaci. Proč stát ve frontě ještě u směnárny?