Tak se pedagogický sbor i studenti konečně dočkali. Do dvou týdnů by se totiž stavbaři měli pustit do kompletní rekonstrukce památkově chráněného Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové. Potvrdil to mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

„Každý den, kdy skutečně opravy začnou, je pro nás bodem k dobru," uvedl před časem ředitel gymnázia Robert Novák.

Kompletní modernizace unikátní stavby Josefa Gočára, která vznikla v první polovině minulého století, začne v červnu a do roka by měla být hotova. Studenti gymnázia, kteří nyní využívají objekt hradeckého „hlucháku", by v nově opravené budově měli zahájit školní rok v září 2013.

„Budova po dobu své existence neprošla žádnou zásadní rekonstrukcí, což ji na jedné straně zanechalo architektonicky velmi čistou, ale celý areál již jeví četné známky opotřebení. Její rekonstrukce je proto svým způsobem výjimečná. Kraj na ni získal 70 milionů korun z regionálního operačního programu," uvedl první náměstek hradeckého hejtmana Josef Táborský.

Rekonstrukce, kterou zajistí hradecká firma Prima, se dotkne celé památkově chráněné budovy. Během stavby dojde i na některé sanační práce. Ve spolupráci s památkáři by měly být odstraněny například některé pozdější necitlivě provedené stavební úpravy školy.

Studenti gymnázia už budovu opustili a od loňského podzimu jsou v „hlucháku". Až odtud studenti odejdou a vrátí se do opravené školy, útočiště tam získají jiné krajské střední školy.