Biskupské gymnázium připravuje k maturitě ve vězení čtyři muže z Valdic, kteří letos úspěšně nastoupili do posledního ročníku. Nakonci školního roku tak budou známi první absolventi. Jeden z nich má dokonce vyhlídky na brzké propuštění z vězení.

„Celý projekt výuky jsme odstartovali už před pěti lety, a to díky tomu, že nás oslovil páter Kordík. Jsme si totiž vědomi toho, že to jsou lidé, kteří se po odpykání trestu do společnosti vrátí, a je potřeba jim pomoci. Začínali jsme přípravnou třídou, kde jsme vězně chystali na přijímací zkoušky,“ vysvětlil ředitel Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína Pavel Černý.

Samostudium je základem výuky

Výuka funguje stejně jako u dálkové formy studia. Jak uvedl Černý, skupina vybraných kantorů jezdí do věznice jednou měsíčně a celé odpoledne se studenty konzultují problémy, které při samostudiu mají. „Právě samostudium je základem výuky. Při konzultacích jsou studenti dokonce více pozorní než běžní středoškoláci. Vědí už čeho chtějí skutečně dosáhnout a na lavice si už nepíší,“ poznamenal s úsměvem Černý.

Do přípravného ročníku se přihlásilo 24 vězňů, z nichž 14 se dostalo přes přijímačky do prvního ročníku. „Je to velmi náročné a zodpovědné. Nakonec se do posledního ročníku dostali jen čtyři studenti. Musíme totiž také reagovat na změny přímo ve věznici, jako jsou přeložení vězňů nebo postihy za nedodržování řádu. Avšak většina studentů si neuvědomí náročnost samostudia a posléze skončí sama,“ vysvětlil ředitel.

S internetem si vězni „nepotykají“

Výukový režim je naprosto stejný jako na každé škole. Píší se slohové práce, diktáty, vyučují se cizí jazyky i práce na počítači.

Podle slov Černého je úskalím pouze omezení, které vzniká díky tomu, že výuka se koná ve vězení. „Kupříkladu není možné zadat vězňům stejné téma slohové práce jako běžným středoškolákům. Odtržení od reality a fungování společnosti je zřetelné. Navíc třeba u výuky počítačů nemohou používat internet,“ upřesnil.

Věkový průměr studentů se určit nedá. Jak uvedl Černý, nejmladšímu muži je přes dvacet let a nejstaršímu kolem 45 let. Letos už také gymnázium „otevřelo“ druhý ročník. „Zájem vězňů však zůstává stejný, nebo spíše lehce klesá,“ uzavírá Pavel Černý.