Krajské město dlouhodobě trpí nedostatkem sportovních hal a tělocvičen. Většina amatérských sportovců, kteří si chtějí během zimy zahrát v Hradci Králové některý z kolektivních sportů, dobře ví, jak složité je najít ve městě pro sportování volné místo. Aspoň trochu by tak rozhodně měla pomoct nová sportovní hala na Pouchově, jejíž stavba pomalu finišuje. Město aktuálně počítá s její kolaudací během října letošního roku. „Bude to zařízení, které Hradci chybí, a vůbec nepochybuji o tom, že hala bude veřejností hojně využívána. Aspoň trochu nám to tu díru v potřebách sportovců zaplní. Samozřejmě ale počítáme s tím, že tělocvičen budeme potřebovat ještě víc,“ říká primátor Alexandr Hrabálek.

INVESTICE ZA TÉMĚŘ 50 MILIONŮ

Radnice za halu s přilehlým parkovištěm zaplatí zhruba 49 milionů korun bez DPH. Ačkoliv není hala mezi dalšími hradeckými projekty tak často zmiňovaná, jde o jednu z největších investic města v tomto volebním období. Dosud město na stavbě proinvestovalo asi 29 milionů. „Pracovníci firmy Stylbau, která je zhotovitelem projektu, zahájili v těchto dnech práce na obkladech a dlažbách v šatnách a sociálním zázemí. „V nejbližších týdnech začneme s pokládkou palubovky a dřevěných obkladů haly. Čeká nás ještě také budování parkoviště uvnitř areálu,“ popisuje stavbyvedoucí Zdeněk Vais. Primárně bude hala používaná pro volejbal, basketbal a badminton. Druhá menší tělocvična je pak určená pro cvičení a další pohybové kurzy.

PARKOVIŠTĚ POMŮŽE I MÍSTNÍM OBYVATELŮM

Kromě zázemí a prostoru tělocvičny zde bude veřejnosti sloužit také parkoviště pro 46 automobilů. „Polovina míst bude určená pro návštěvníky zařízení přímo v areálu a druhá polovina umístěná vně bude sloužit veřejnosti,“ vysvětluje investiční náměstek primátora Jiří Bláha (ODS), že celkem 23 míst by mělo pomoct i obyvatelům hradecké čtvrti Pouchov. Místní TJ Sokol Pouchov, který má 350 aktivních sportovců, bude hlavním uživatelem haly. Prostory ale nabídne město i školám a veřejnosti.

NA PRVNÍ POHLED ZAUJMOU ŠIKMÁ OKNÁ

Poznávacím znamením nové haly se pro sportovce z širokého okolí velmi pravděpodobně stanou šikmá okna. Ta během včerejší prohlídky zaujala i zástupce vedení hradecké radnice. „Je to avantgardní. Z estetického pohledu je to asi v pořádku, má to ale své vady jako jsou žaluzie,“ okomentoval netradiční prvek náměstek Jiří Bláha. U atypických oken budou místo vnitřních žaluzií protisluneční fólie. Tuto změnu, kterou iniciovaly technické služby jako budoucí provozovatel haly, schválili v květnu zastupitelé.