Postup je jednoduchý. Na másle krátce osmažím nadrobno cibuli a přidám na plátky nakrájené ředkvičky. Osolím a přidám maličko kmínu. Až jsou téměř měkké, a netrvá to dlouho, přidám jednu větší nebo dvě menší brambory nakrájené na kousky. Zaliji vodou, někdy přidám kostičku zeleninového bujonu bez glutamátu, a vařím do měkka. Potom všechno rozmixuji a přidám smetanu, pěkně vysokoprocentní. Světlerůžová polévka je na světě. Osolím a opepřím. Má nasládlou chuť, opravdu zajímavou. Halina ji ale ještě vylepšuje plátky ředkviček osmažených na másle, ale já to nedělám, protože už tak na mě mrká zvýšený cholesterol z talíře. Ale klidně si dejte.

Romčina úsporná kuchařkaZdroj: DeníkA kdyby vám zbyly kvůli syslení další ředkvičky, zkuste je naložit jako rychlokvašené okurky, na Chrudimsku zvané močáky. Do sklenice dávám bulvičky, prokládám je česnekem, vinným listem a koprem. Potom zaliju slanou vodou, na litr dávám polévkovou lžíci soli. Zatížím a čekám, až se proleží. Herci Václav Vydra a Jana Boušková ředkvičky zalévají sladkokyselým lákem a zavařují jako okurky. To jsem ještě nezkoušela, ale pokud recept znáte, napište mi, jak to chutná.

Začínají nám horké dny, a tak si příště připravíme rajčatový salát s vajíčky. Vychlazený s rohlíkem chutná skvěle a nemusíme stát u horké plotny.