Obec Slováků zde uspořádala již třetí ročník soutěže ve vaření brynzových halušek, která byla součástí Dnů Slovensko–České kulturní vzájemnosti.

„Chceme Čechům ukázat, jak se bavíme my, Slováci. Rádi zpíváme a tančíme, a právě proto se přichozí mohli naučit tradiční slovenské tance,“ vypíchla hned na úvod jednu z perliček akce Julia Špalková, předsedkyně Obce Slováků.

Po celém statku se mísily vůně typických slovenských jídel, mezi která patří právě brynzové halušky, kapustnice, tatranský guláš nebo ovčí sýry. „Gulášek jsem ochutnal, jen co jsme vešli. Chtěl jsem znát recept, protože doma občas něco ukuchtím, ale kuchaři byli neoblomní. Prý je to národní tajemství,“ smál se jeden z návštěvníků Milan Dlouhý. Posilnit se mohli návštěvníci pravou Spišskou borovičkou a k poslechu i tanci hrála cimbálovka Borievka z Banské Bystrice.

Vrcholem celého odpoledne se stal souboj tříčlenných týmů o nejlepší brynzové halušky. Do boje se po hlavě vrhla i skupinka Slováků žijících v Čechách, kteří pracují u letectva. „Kamarád to všechno spískal na jedné z oslav, na které jsme byli společně. No a už jsme se z toho nevyvlíkli,“ vysvětlil jeden z členů Fernet štok týmu Jaroslav Starosta. „Jednoduše to tak nějak přišlo samo,“ poznamenal v zápětí Norbert Reibrych, který byl původcem přihlášení týmu do soutěže.

Příprava byla podle všech členů velmi náročná. „Vařili jsme halušky až do bezvědomí,“ vtipkoval poslední z tria Pavol Kolárik.

Uvařit halušky museli soutěžící z pěti brambor na elektrickém vařiči. „Hodnotila se nejen výtečná chuť, ale i rychlost přípravy,“ dodala Julia Špalková. Vítězný tým se proletěl nad Hradcem Králové.(sir)