Pětice dobrovolných hasičů z Předměřic nad Labem strávila víkend ve Višňové na Liberecku. Místo volna se rozhodli pomáhat místním likvidovat následky srpnové povodně. „Pomáhat lidem, to je náplň naší práce,“ tvrdí starosta předměřického sboru dobrovolných hasičů Jan Medaš.
Od povodní utekl už měsíc, proč jste na místo odjeli až po tak dlouhé době?
V srpnu tam jezdilo dobrovolníků hodně, tak jsme si řekli, že to necháme na pozdější dobu. Při povodních v minulých letech jsme zjistili, že jakmile ustává zájem sdělovacích prostředků, tak časem ustává i zájem dobrovolníků. Každý tam jede hned po povodni, ale po měsíci už tam jezdí hasičů málo, přitom obce potřebují pomoc i poté. Udělali jsme dobře, ve Višňové byla kromě nás už jen jedna jednotka a přitom práce tam bylo stále hodně.

Proč právě Višňová?
Byla jednou z nejpostiženějších obcí, kde jenom na obecním majetku vznikla škoda 25 milionů korun. Zavolal jsem paní starostce, že bychom přijeli, zda má pro nás nějakou práci. Potvrdila naši domněnku, že práce je tam stále dost, a byla ráda, že se pomoc rozdělí do delšího časového úseku.

V čem spočívala vaše práce na Liberecku?
Celé dva dny jsme odklízeli to, co tam velká voda přinesla. Měli jsme s sebou motorové pily, takže dřevo a vše, co šlo, jsme spálili, zbytek se dával stranou, a pak do kontejnerů na odvoz. Stále se tam povalovalo všechno možné: bojlery, lednice, hračky, ale i rozkládající se uhynulá domácí zvířata a další věci. Že by nás tam něco překvapilo, to ne. Ze sdělovacích prostředků jsme věděli, jak to na místě vypadá. Říkali jsme si, že s sebou vezmeme radši víc věcí, například holínky a další, a udělali jsme dobře. Už jsme také měli nějaké zkušenosti, na povodních jsme před lety už byli v Jaroměři a v Praze. Asi tři roky po sobě jsme měli lokální povodně i u nás v Předměřicích.

Od povodně uplynul měsíc, jak to na místě teď vypadá?
Je to stále hodně znát, na každém kroku. Jsou tam provizorně opravené komunikace, které strhla voda, takže cestu tvoří třeba jen položené panely, aby byl do obce vůbec přístup. U všech domů jsou otevřená okna, protože voda tam byla zhruba ve výšce dvou metrů, takže domy jsou stále hodně vlhké.

Práce na odstraňování následků povodně ve Višňové byla jen jednorázovou akcí, nebo uvažujete o další podobné pomoci?
Tohle byla skutečně pouze jednorázová akce, ale pokud bude potřeba, tak do severních Čech pojedeme klidně znovu. Už jsme se o tom s kolegy bavili.

Do Višňové jste zároveň vezli finanční pomoc od obce Předměřice nad Labem. Jsou v postižených oblastech peníze nyní tím nejpotřebnějším?
Dá se říct, že ano. Jako sbor dobrovolných hasičů jsme se proto rozhodli, že rovněž uspořádáme finanční sbírku. Bude to jednodenní akce. Z těchto peněz by měla být hrazena oprava školy, mateřské školy, komunikací a podobně. Vždyť jen na vodovodu vznikla v obci škoda asi devět milionů korun.