Stavba nové stanice Hasičského záchranného sboru (HZS) ve čtvrti Kukleny pokračuje rychlým tempem. Hasičům to ale není nic platné. Stále jim chybí peníze na vybavení objektu. Stěhování proto musí odložit.

„Techniku i lidi máme. Ale s vybavením, které musí odpovídat normám, to bude horší. Vzhledem k tomu, jak se krátí rozpočty, budeme hodně rádi, když stanice začne fungovat koncem příštího roku,“ uvedl náměstek ředitele HZS kraje Roman Solnička.

Budova, která bude zároveň sloužit rychlé záchranné službě, má přijít zhruba na pětačtyřicet milionů korun. „Rozpočet stavby zatím pokrytý máme. Ale nevylučujeme, že vše budeme nuceni rozložit do dvou let. Ministerstvo financí shání miliardu na mimořádné volby, takže je možné, že si peníze stáhne zpět,“ řekl Solnička.

Podle vedení sboru by stavba, na které se finančně podílí stát a kraj, měla být hotová ještě letos. Po dovybavení bude sloužit zejména k výjezdům v západní části města a k dopravním nehodám na dálnici D11. Dojezdový čas jednotky by se měl zkrátit minimálně o třetinu.

„Dnes to máme na západní okraj města zhruba čtyři kilometry v hustém provozu. Řidiči už jsou dnes trochu ohleduplnější. Pokud jsou s nějakým autem problémy, hasiči si vše nahrají na kameru a pak to předáváme policii. Problémy však máme spíš při výjezdu ze stanice,“ prozradil náměstek ředitele.

Zbrojnice vyrůstá v sousedství operačního střediska za 48 milionů, které bylo dokončeno před pěti lety. Hasiči počítají s tím, že hradecký dispečink bude v budoucnu řídit všechny sbory v kraji.

„Původně jsme do Kuklen chtěli přesunout i vedení sboru, ale to jsme přehodnotili. Budou se tam pouze střídat směny po sedmi hasičích. Nové přibírat nebudeme,“ dodal ředitel HZS František Mencl.