Méně heren, regulace míst, kde vznikají, zpoplatnění loterijních videoterminálů a další omezení hazardu na svém území budou moci od léta využít obce. Umožní jim to novela loterijního zákona, k jejíž platnosti chybí už jen podpis prezidenta. Bič na herny obce hodlají využít.

Například Hradec Králové už připravuje potřebné vyhlášky, aby je mohl co nejdříve použít. „Rozhodně chceme možnosti dané novelou využít. Například chceme mít větší možnost regulovat místa, kde podobná zařízení vznikají,“ sdělil mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.

Novela městu kromě jiného navíc umožní zpoplatnění videoterminálů, z nichž dosud nemělo nic. „Teď jen doufejme, že do července, kdy novela vstoupí v platnost, nevyrostou v obcích dodatečně další stovky video–loterijních terminálů,“ přeje si královéhradecký radní Pavel Staněk.

Rovněž Nový Bydžov hodlá biče na herny využít. „Určitě po tom sáhneme, přestože to bude mít dopad na rozpočet města. Myslím, že na město velikosti Nového Bydžova je tady heren až až,“ uvedl starosta Pavel Louda.

Podobný názor zastává rovněž nejvyšší představitel radnice v Chlumci nad Cidlinou Miroslav Uchytil. „Budu doufat, že přesvědčím kolegy v orgánech města, abychom počet automatů u nás silně omezili,“ uvedl starosta. A to i přesto, že město by přišlo o miliony z výnosů „čertových přístrojů“, jak hrací automaty nazval. „Hrozné je, že do automatů padají také sociální dávky a ožebračují tak ty nejchudší,“ prohlásil.

„O této věci jsme ještě nejednali, ale nemyslím si, že by nějaký zásah byl u nás v tuto chvíli nutný,“ uvedl starosta Smiřic Luboš Tuzar. Velké problémy s hernami ve městě prý nejsou, až na jednu výjimku. Často nepřetržitě a obtěžující okolí zejména hlukem. „Pokud by byla možná regulace provozní doby, tak bychom po takové možnosti mohli sáhnout,“ řekl.

Svaz měst a obcí považuje novelu loterijního zákona za prospěšnou, přestože řeší pouze dílčí problémy. „Ano, je pravda, že novela reaguje především na nejpalčivější problémy nekontrolovaného rozmachu heren na území obcí a mnohdy nejasný tok finančních prostředků. Avšak s ohledem na realistický odhad termínu účinnosti zcela nového zákona, který by snad měl postihnout také moderní formy sázení, představuje novela alespoň nějaké zlepšení,“ sdělil předseda svazu Oldřich Vlasák.

ANKETA: Jste pro snížení počtu heren ve městech?

Lenka Grecová
17 let, Hradec Králové
Nejsem proti, moc jich tady podle mě v Hradci Králové není. Mně osobně nevadí, nechodím tam a v okolí, kde bydlím, je pouze jedna herna.

Jaroslava Mertlová
70 let, Hradec Králové
Bydlím v Labské Kotlině, omezila bych provoz v nočních hodinách. Nevadí mi, že tam lidé nechávají peníze, ale že dělají nepořádek v ulicích.

Bořivoj Novosad
79 let, Hradec Králové
Mně to osobně vůbec nevadí, ale věřím, že ostatním občanům z Hradce to vadit může a že si stěžují na hluk. Hlavně v nočních hodinách.

Štěpán Kuba
21 let, Hradec Králové
Já se o herny vůbec nezajímám, protože tam nechodím. Přijde mi to jako vyhazování peněz z okna, a jako student moc peněz na útratu nemám.

Romana Vaníková
25 let, Praha
Rozhodně to hezké není a příjemné taky ne. Protestovat proti tomu nebudu, ale omezila bych herny a jejich provoz v noci. Chápu, že to někomu vadí. (mm)