Dopravní podnik města Hradce Králové speciální autobusy vypravovat nebude. „O akci není u cestujících městskou hromadnou dopravou takový zájem. Tradičně ale posílíme linku 15, která bude sice jezdit podle běžného jízdního řádu, ale na její trasu vypravíme velkokapacitní, kloubové autobusy. Připraveny také máme další vozy, kdyby se zájem ukázal větší," vysvětlil Leo Sedláček, vedoucí střediska MHD.

Na letišti je také připraveno dostatečně velké parkoviště. „Vjezd na ně je značený, řidiči je najdou na silnici směrem na Předměřice nad Labem," potvrdil Tomáš Zdechovský, mluvčí akce.

Ani policie nechystá ve Věkoších žádné manévry. „Jako obvykle budeme dohlížet, aby řidiči respektovali nejen značky, ale i pokyny pořadatelů," uvedla Lenka Burýšková, mluvčí královéhradecké policie.

„Vrtulník Cobra putoval ze Seattlu 37 dní," říká Petr Zaoral

Hradec Králové – Přepravit vrtulník z Ameriky nebo Asie není pro firmu GEFCO problém. Na European helicopter show jich Petr Zaoral, manažer firmy, dovezl rovnou deset.

Přehlídka vrtulníků European Helicopter Show na letišti v Hradci Králové.Čím převážíte vrtulníky?
Zajišťujeme jak leteckou, tak námořní dopravu. Více strojů přepravíme lodí, protože je to levnější. Letecká doprava může přesáhnout 
i cenu samotného vrtulníku. Záleží, jak moc lze vrtulník rozebrat. K dopravě se používají klasická cargo letadla jako Boeing 747. Pokud je vrtulník větší, tak přichází v úvahu letoun Iljušin Il-76, ale tam už je finanční náročnost větší.

Jak dlouho trvalo dostat stroje do Hradce Králové? Jste schopni dopravit stroj rychle?
Cesta Cobry ze Seattlu do Hradce Králové trvala 37 dní. Záleží na klientovi, jak rychle chce stroj mít u sebe. Pak záleží jen na penězích. U nových vrtulníků mají požadavky také výrobci. Nesmí například na železnici kvůli otřesům. Sehnat v Americe kamion s odpružením ale není úplně snadné. Letecká doprava ze Seattlu trvá pět dní.

Z jaké zajímavé země jste přivezli vrtulník?
Zákazník si může vymyslet místo kdekoliv na světě. Nejvzdálenější destinací byla Malajsie. Vezli jsme velký vrtulník, který se nevešel do zavřeného kontejneru. Museli jsme použít kontejner bez bočnic a stroj jsme museli vodotěsně zabalit.