Nové schody, více světla, hudba z reproduktorů či kamerový systém. Toho všeho se dočká původně středověké schodiště Bono publico v centru Hradce Králové. Další etapa rekonstrukce, která kulturní památku na několik měsíců opět uzavře, začne v druhé půlce července.

Stavební povolení nabylo právní moci minulý týden, v současnosti se řeší detaily ohledně předání staveniště dodavatelské firmě. „Přesný termín uzavření schodiště ještě neznáme, ale mohlo by k tomu dojít již v příštím týdnu,“ prozradil Vlastimil Ondráček z hradeckých technických služeb.

Rekonstrukce by měla vrcholit až v druhém čtvrtletí příštího roku. Schodiště bude téměř celou dobu neprůchozí, lidé si schodištěm zkrátí cestu z Velkého náměstí k zimnímu stadionu pouze v zimě, kdy se kvůli počasí rekonstrukce přeruší. „Se stavební firmou jsme domluveni na tom, že během zimní přestávky se staveniště uvede do takového stavu, aby tudy mohli lidé bezpečně chodit,“ doplnil Vlastimil Ondráček.

Rekonstrukce celkově spolkne téměř 23 milionů korun. Město většinu opravy uhradí z vlastního rozpočtu, od ministerstva kultury má příslib na získání dotace ve výši zhruba 2,3 milionu korun.

ČSOB představila své nové „zelené“ hradecké sídlo.
Hradeckou zónu Aldis čeká po letech změna. Vyroste tu bankovní dům i nová lávka

Bono publico se dočká kompletní výměny schodů, které budou stejně jako ty původní dubové. Průchod bude mít čerstvé omítky, nová okna v tamburech nad odpočívadly, vymění se měděné krytiny a dlažba. Schodiště rozzáří více světel a chystá se i ozvučení.

Hudba do kroku

Reproduktory se zabudují pod omítku, aby nebyly vidět. Co bude hrát lidem do kroku, zatím není jasné. Vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta si umí představit i to, že se průchodem rozezní výklad k historii schodiště. Reproduktory však budou instalovány hlavně kvůli vandalům, od ničení památky by je měla odradit výzva od operátorů kamerového systému. Kamery napojené na městskou policii budou také novinkou.

První část oprav Bona publica začala loni v létě. Gró prací spočívalo ve zbavení zdiva vlhkosti díky nanášení odsolovací omítky. „Do zdiva se také zabudovala takzvaná elektroosmóza, speciální technologie proti vzlínání vody z podloží,“ popsal nový způsob ochrany památky Jan Falta a dodal, že kvůli častým úpravám schodiště v průběhu staletí nebylo možné stavbu jednoduše podřezat a izolovat. Nová technologie by měla být v nekonečném boji s vlhkostí účinnější a hlavně trvanlivější.

Prázdniny jsou často obdobím, kdy mladiství a nezletilí zůstávají bez dozoru dospělých. K popíjení alkoholu se uchylují chlapci, stejně jako dívky. Ilustrační foto
Hradečtí policisté našli drogy i podnapilou mládež