Nejlepší město pro život? Podle studie hodnotící kvalitu života v padesáti největších městech republiky je to Hradec Králové. Je náhoda, že Hradec v podobných anketách a průzkumech pravidelně figuruje na předních místech?

„Je to už třetí podobný nezávislý výzkum, kde se Hradec umístil v popředí. Dvakrát byl dokonce první. Náhoda to tedy určitě není,“ je přesvědčen náměstek primátora Martin Soukup. Míní, že se jedná o výsledek dlouhodobé a systematické práce, jejímž cílem je příjemné bydlení a spokojenost obyvatel. Ať už se jedná o sociální služby, bezpečnost, čistotu, možnosti trávení volného času nebo kvalitní školství. Dodal, že výsledky výzkumu jsou pro město velkou reklamou, která by se časem mohla projevit v přílivu nových obyvatel. Martin Soukup by třeba uvítal, kdyby zde ve větší míře zůstali vysokoškoláci, kteří v Hradci studují.

Organizátoři výzkumu hodnotili například míru nezaměstnanosti, podíl dlouhodobě nezaměstnaných, bezpečnost, naději na dožití vysokého věku, dostupnost a rozlohu zelených ploch, ceny nájemného, dopravní napojení a podobně. Ve čtyřech z jedenácti ukazatelů dosáhl Hradec lepších výsledků než druhá Praha. Například v naději na dožití vyššího věku u mužů, který je zejména odrazem zdravotní péče a kvality životního prostředí, byl Hradec hodnocen nejlépe. Naopak v cenách bydlení skončil až na 43. místě.

Město pod Bílou věží rovněž zaujalo relativně nízkou nezaměstnaností. Ta má podle ředitele hradeckého úřadu práce Martina Horáka více příčin. V krajském městě jsou ve velké míře soustředěny služby, kde je nezaměstnanost nižší. Dalším faktorem je množství lidí pracujících v různých úřadech nebo ve fakultní nemocnici, tedy v místech, která nejsou tak závislá na ekonomickém vývoji.

„Výhodou Hradce rovněž je, že tady nejsou velké průmyslové zóny, ale spíš množství menších a středních podniků. To je z hlediska odolnosti proti výkyvům ekonomiky lepší. Když zkrachuje jeden velký podnik, má to dalekosáhlé důsledky, kdežto tady jich může skončit řada a nemá to na region takový vliv,“ řekl Martin Horák.