„Napiš si číslo rodičů na ruku. Nikdy nechoď s neznámými lidmi.“ Takové a další rady během pátečního dne rozdávali dětem policisté v královéhradeckých Jiráskových sadech a dalších parcích. Do ulic se za rodiči a jejich malými ratolestmi vydali v rámci takzvaného Pomněnkového dne, který má upozornit na problematiku pohřešovaných a ztracených dětí.

Přestože aktuální krajské statistiky alarmující v tomto ohledu nejsou, krajští policisté nabádají k obezřetnosti a k mezinárodnímu dni se připojili především z preventivních důvodů a kvůli širší osvětě. V současné chvíli je v krajské evidenci pohřešovaných dětí vedena pouze jedna dívka, která ovšem do dané škatulky spadá pouze formálně.

„V tomto konkrétním případě se jedná o dlouhodobý spor mezi rodiči dítěte,“ uvedl za krajskou policii Ondřej Moravčík s tím, že drtivá většina skutečně ztracených a pohřešovaných dětí se naštěstí najde během několika minut.

V posledních letech sice kriminalisté neřešili v souvislosti se ztracenými dětmi žádný závažnější případ, nicméně pátek připomněl i událost z devadesátých let – únos malého Tadeáška.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu úseku dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří. Silnice v délce 7,15 kilometru bude stát 1,5 miliardy korun bez DPH a hotova by měla být do konce roku 2021.
Bude místo dálnice D11 dál pole?

Páteční Pomněnkový den byl ze strany krajských policistů spíše osvětovou akcí.

Kriminalisté v posledních letech naštěstí nemuseli řešit žádný závažnější případ zmizení dítěte či dokonce jeho násilný únos cizí osobou. Přestože v nejčastějších případech se děti ztratí pouze tak, že se rodičům prostě jen zatoulají z dohledu a následně je policie najde během několika desítek minut, mnoho lidí si vzpomnělo i na skutečný únos, který se odehrál v krajském městě na začátku devadesátých let. Byl to navíc první tak závažný případ v českých polistopadových policejních dějinách.

Dlouhé týdny pátrání

Na sklonku léta 1991 řešili královéhradečtí kriminalisté případ únosu malého chlapečka, který se odehrál téměř pod okny krajské policie na královéhradeckém Ulrichově náměstí.

V odpoledních zářijových hodinách totiž u místního lahůdkářství odcizila i s kočárkem tehdy šestitýdenní miminko neznámá žena. Následné pátrání trvalo týdny a mělo naštěstí dobrý konec. Pod něj se podepsala kromě práce policistů i všímavost a pečlivost chrudimské matrikářky. Po pětadvaceti dnech byla únoskyně, která si chtěla miminko přisvojit, dopadena. Malý Tadeášek se naštěstí vrátil v pořádku domů ke svým rodičům.

Od té doby krajští policisté nemuseli řešit žádný obdobný případ, kdy by ve zmizení dítěte hrál roli cizí pachatel. Nicméně i v méně závažných případech je pro rodiče třeba jen chvilková ztráta ratolesti nervy drásajícím zážitkem.

„Ztráta dítěte je vždy traumatizující záležitostí jak pro rodiče, tak pro jejich nejbližší okolí a samozřejmě i pro policisty, kteří pátrání vedou.

Vzhledem k tomu, že u podobných pátracích akcí často rozhodují minuty, je důležité, aby veřejnost měla alespoň základní povědomí o práci a úkolech Policie ČR při pátrání po pohřešovaných osobách,“ doplnil k páteční preventivní akci za krajské policisty Ondřej Moravčík.

Dospělí vévodí

V posledních letech je pro policisty spíše než hledání zatoulaných dětí tvrdším oříškem pátrání po dospělých. V mnoha případech je jejich nalezení záležitostí hodin či dní.

O tom svědčí i nedávný případ zatoulané seniorky na Chlumecku.

Hradečnice v lesích kolem Hradce Králové.
Pověst Hradce jako zeleného města zachraňují hlavně lesy

Statistiky zkreslují útěky dětí z ústavů
V současnosti krajští policisté evidují celkem 10 pohřešovaných osob starších 18 let. Do policejních čísel se zapsalo i oznámení o pohřešování mladší dívky. V něm ovšem hraje hlavní roli spor obou rodičů. V krajských statistikách nejsou však zaznamenány tradiční útěky dětí a mladistvých z diagnostických a výchovných ústavů, které každoročně policie v rámci kraje zaznamenává v desítkách až stovkách případů.

Celkový pohled na republiková čísla, v nichž jsou již zahrnuty i útěky dětí s nařízenou ústavní výchovou, a těch je podstatná část, už tak pozitivní není. Například v roce 2016 policie evidovala 1199 pohřešovaných dětí. V tom samém roce pak bylo vedeno v kategorii dítě v ohrožení 16 dětí. O rok později, v roce 2017, bylo v České republice pohřešováno 1177 dětí a v ohrožení jich bylo vedeno 30. V současné chvíli celorepublikové statistiky uvádějí 448 pohřešovaných dětí, z toho 4 v kategorii dítě v ohrožení.