Třeba na Velkém náměstí v Hradci Králové jsou takových zahrádek a předzahrádek desítky, naštvaných místních možná o něco míň. Nejvíc jim vadí hlasitá hudba, která se z venkovních prostor hospod a barů rozléhá i dlouho do noci.

Vyřešit to  chtěli jednoduše – zkrátit hlučným podnikům otevírací dobu. Na městě ale narazili, podle magistrátu totiž není vůbec jednoduché provozovatelům prokázat, že hlukem zrovna z jejich zařízení někoho obtěžují. „V této lokalitě stížnosti na hluk od občanů jsou, míří však i na provoz vnitřních prostor – tam možná v určitých případech více než na předzahrádku.  Ani tam se ale stížnosti nepotvrdily a ani neprokázaly, z pohledu hluku na veřejně přístupných místech," vysvětluje mluvčí města Magdaléna Vlčková. Městští strážníci problémovými místy jezdí a hluk orientačně měří, příliš toho ale podle svých slov nesvedou. Hlavní slovo má totiž hygiena.

Nutit restaurace zavírat dříve město neplánuje, policie bude kontrolovat dál

Hradec Králové - Loňská sezóna byla podle pana Karla ze Špitálské ulice na náměstí prý vůbec nejhorší. S hrůzou teď očekává, co přinese ta letošní. „Hlasitá hudba ze zahrádek mě štve strašně, to vám povím. Dlouho do noci nemůžu usnout, jak to tu duní. Během jednoho měsíce jsem loni volal aspoň desetkrát policii," zoufá si. V jeho bytě už několikrát měřili hladinu hluku i pracovníci krajské hygieny, pokaždé se ale problém vyřešil jen nakrátko.

Na stížnosti místních reagoval už dříve šéf hradecké městské policie Miroslav Hloušek. Městští strážníci mají podle něj v takových situacích svázané ruce, hlavní slovo má v otázce hluku hygiena, která má právo měřit zvuk a vibrace v bytech: „Strážníci v těchto místech provádí své orientační měření hluku zvukoměrem a pokud zjistí překročení hlukových limitů, postupují v souladu s legislativním postupem událost orgánu ochrany veřejného zdraví, tak jak hovoří zákon,"  ubezpečuje Vlčková a  dodává, že na pokyn policie provozovatelé hlučných podniků okamžitě zjednávají nápravu. Místní by ale chtěli víc…

Návrhům některých obyvatel, aby město nařídilo restauracím zavírat dřív, radnice zřejmě nevyhoví. Podle mluvčí Magdalény Vlčkové  je  stížností na hluk velmi málo, řádově do deseti. „Je to jak kdy, bydlím na náměstí skoro deset let a jsou noci, kdy je tu takový randál, že mám opravdu chuť se odstěhovat. Pro kratší otevírací dobu bych byl, i když chápu, že majitelé  hospod jsou proti," podotýká pan Vlastimil. Postup majitelů a potažmo i města ale na druhou stranu brání třeba student Václav Šťastný, který si jeden byt na Velkém náměstí pronajímá: „Myslím si, že to lidi tady trochu dramatizují. Když bydlím v úplném centru města, nemůžu přece čekat, že tam bude klid jako na vesnici."

Zahrádek a předzahrádek letos město povolilo stejně jako loni  a i podmínky pro jejich provozování zůstávají stejné.