V sobotu uplynulo devětapadesát let od justiční vraždy české političky Milady Horákové totalitním komunistickým režimem. Vpředvečer výročí uctilo její památku také pietní shromáždění v Pardubicích. To se konalo u pamětní desky Obětem komunismu umístěné na budově bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky.

„Doktorka Horáková jako předsedkyně Ženské národní rady v Praze iniciovala pobočky této organizace v Pardubicích přes paní učitelku Růženu Vojtěchovou a paní doktorku Vilmu Ducháčkovou. Obě se za druhé světové války jako aktivní spolupracovnice Ústředního vedení odboje domácího staly oběťmi nacistického násilí,“ řekl na shromáždění pardubický historik Jiří Kotyk.

„V nedávno vysílaném vynikajícím dokumentárním seriálu České televize jsme mohli slyšet fanatickou, tehdy mladou prokurátorku Ludmilu Brožovou dorážet na vyslýchanou Antonii Kleinerovou za její údajné styky s tehdy již emigrantem Janem Žemlou z Pardubic. Toho v hantýrce StB označila za iniciátora vraždy ,Miloše’ Krátkého v Pardubicích v roce 1949. Nehledě na to, že mladý Krátký byl Lubomír a nikoliv Miloš, je třeba připomenout, že tato dodnes nevysvětlená vražda se s odstupem času jeví spíše jako provokace StB a takzvaného bezpečnostního referátu tehdejšího Okresního národního výboru, aby v Pardubicích mohly být zahájeny nezákonné politické monstrprocesy,“ uvedl Jiří Kotyk.

„Komunistickému režimu byly dva roky a jen málokdo si zřejmě tehdy uvědomoval, že jde o zločinecký systém srovnatelný s nacismem. Mnozí nepochopili, že proces s Miladou Horákovou byl zinscenován i proto, že na rozdíl ode dneška lidé tenkrát svým politikům důvěřovali. Šlo o to tyto důvěryhodné osobnosti zdiskreditovat tvrzením, že spolupracovaly s vyhnanými sudetskými Němci a bývalými nacisty a že chtějí vyvolat novou válku. Zloděj křičel: ,Chyťte zloděje!’“ poznamenal pardubický historik.

„Miladě Horákové byly hodnoty, jako je pravda a svoboda, dražší než její vlastní život. I proto je potřeba její odkaz stále připomínat dalším generacím. Z toho důvodu mě potěšilo, že jsem na této akci viděl i mladé lidi,“ nechal se slyšet pardubický primátor Jaroslav Deml.