Žádné překvapení nepřipravili sociální demokraté. Věří politicky „ostříleným“ ženám. Královéhradeckou jedničkou bude opět Hana Orgoníková (1946). Původně stavební inženýrka je do Poslanecké sněmovny opakovaně volena od roku 1992.

„Cílem ČSSD bude vyhrát volby a získat v kraji alespoň pět mandátů, tedy o jeden více než při volbách v roce 2006,“ sdělila novinářům. Sociální demokraté chtějí podle Orgoníkové v regionální kampani klást důraz na pokračování výstavby dálnice D11 a rychlostní silnice R35.

Na dalších místech figurují poslankyně Vladimíra Lesenská, poslanec Robin Böhnisch, Vladimír Soběslav či krajská radní Jana Třešňáková.
Občanské demokraty povede trochu nečekaně trutnovský lékař a poslanec Jozef Kochan (1946), který se při posledních parlamentních volbách dostal do sněmovny až z pátého místa. Tehdejší dvojku, poslance Davida Kafku, posunula ODS na páté a bývalou jedničku Zdeňku Horníkovou dokonce až na šesté místo kandidátky.

„O šestém místě Horníkové rozhodli delegáti. Asi mají jiné představy o kandidátech na poslance než před třemi lety,“ řekl šéf krajské ODS Ivan Adamec. Na druhém místě kandidátky je Petr Štěpánek, na třetím Zdeněk Lhota. I Kochanovou prioritou je dovedení D11 k polské hranici.

Učitelka Soňa Marková (1963) je nejžhavějším železem krajských komunistů. V parlamentu sedí od roku 2002. Vedle ní KSČM nasadila na čelní místa také Milana Špáse a Otakara Rumla.

Primárky KDU-ČSL se budou konat ve čtvrtek. Je jisté, že poslanec Jiří Hanuš už na kandidátce figurovat nebude. Okresní organizace strany doporučily Zbyňka Vobořila, bývalého senátora Františka Bartoše, broumovského primáře Jiřího Veselého, náměstka hejtmana Vladimíra Dernera a Jiřího Vitvara.
Strana zelených své nominace oznámí až v polovině července. Volební strategii ještě nemají ujasněnou ani ostatní politické subjekty. Malé strany většinou zvažují volební spolupráci. „Jednáme o možnostech společné kandidátky,“ sdělil Deníku například krajský předseda SNK–ED Helmut Dohnálek.

Otázkou je rovněž kandidátka nové štiky v politickém rybníce – Kalouskovy TOP 09. V Královéhradeckém kraji ani nemá nově vzniklá strana svůj štáb a odpadlíků od lidovců je tu minimum.