Největší hotel ve městě, Černigov na Riegrově náměstí naproti vlakovému nádraží, se zřejmě rozroste. Hned dvě nové budovy hodlá před čtrnáctipodlažním věžákem postavit jeho provozovatel, firma CPI Hotels. „Naším záměrem je zrekonstruovat hotel a zařadit jej do sítě čtyřhvězdičkových zařízení značky Clarion s prvotřídním konferenčním zázemím. Projekt je ve fázi přípravy, a proto nelze odhadnout termín realizace,“ uvedla Michaela Winklerová ze společnosti CPI Hotels.

Projekt už podpořili hradečtí radní, kteří doporučili zastupitelům změnu územního plánu města, jež výstavbu objektů umožní. „Měla by to být hmota nižší než hotel Černigov. Jednou z podmínek památkářů například bylo, aby nezaclonila pohled na nádražní věž z ulice S. K. Neumana, což investor splnil,“ míní vedoucí odboru hlavního architekta hradecké radnice Petr Brůna.

Jedna z budov by měla sloužit jako kongresové centrum, ve druhé budou kancelářské prostory. „Kanceláře budou určeny k pronájmu. Doplňkovou funkci by v menší míře měly tvořit obchody a služby,“ řekla Winklerová. Součástí projektu je také jednopodlažní podzemní parking pod objekty.

Budovy by měly stát zčásti na současné ploše pro parkování před hotelem a také na zelené ploše v okolí. Parkoviště nahradí jednopodlažní podzemní stání. Riegrovo náměstí, které prošlo nedávno rekonstrukcí za 180 milionů korun, stavba nezasáhne. „Měla by kopírovat oblouk zakončení dlažby na náměstí. Projekt je situován na pozemky hotelu, náměstí se nedotkne,“ potvrdil náměstek primátora Josef Malíř.

Hotel Černigov má už dnes kromě 196 pokojů i sedm konferenčních místností s kapacitou 800 míst. Do velkého sálu ve 14. patře se vejde 500 lidí.

Po dostavbě bude hotel zdravou konkurencí kongresovému centru Aldis v centru města, které naopak trápí malá ubytovací kapacita v okolí. Stavbu kongresového hotelu Aldis brzdí nedostatek peněz.