Hradecký mykolog tvrdí, že houbaření je českým národním sportem. Přestože jsou vášnivých sběračů i na podzim hradecké lesy stále plné, na otravu houbami v krajské metropoli nikdo nezemřel. Lidé už je znají.

„Ještě doznívá sezona, kdy rostou hnědé hřiby. Díky nízkým ranním teplotám už se ale objevují tyto houby podzimu. Ve velké míře nacházíme také václavky a celou řadu klouzků,“ říká hradecký mykolog Václav Paráček.

A dodává, že v lesích teď mohou sběrači často narazit i na hřib strakoš, který je velmi dobrou houbou. Lidé ho ale příliš neznají a nesbírají. „Zajímavý je v tom, že má světle žlutou hlavičku, žlutou nohu a tmavší, hnědé póry pod kloboukem,“ vysvětluje Václav Paráček.

Podzimní počasí k vycházkám do lesa přímo zve. Podle mykologa mají velkou šanci najít plný košík hub především ti, kteří se vydají do smíšených porostů.
Sbírání je příjemná relaxace a při pohybu na čerstvém vzduchu houbařům vytráví. Při přípravě pokrmů se však musejí mít lidé na pozoru.

„Největším strašákem je muchomůrka zelená, která je snadno zaměnitelná s žampiony. Nebezpečné jsou také zelené holubinky,“ varuje Václav Paráček.

Hradečtí houbaři však byli letos zřejmě obezřetní. Podle vedoucího lékaře emergency Jaromíra Kočího tuto houbařskou sezonu nezaznamenali ve fakultní nemocnici ani jeden případ klasické otravy. Ta přitom může mít za následek selhání orgánů a v nejhorším případě končí smrtí. „Mnohem častější je, že mají lidé zdravotní obtíže ze špatně zpracovaných hub. Ti zvracejí a trpí průjmy,“ říká Kočí.

To, že k otravám houbami příliš často nedochází, je podle mykologa zásluhou větší informovanosti amatérských houbařů. „Existuje množství odborné literatury, navíc si lidé mohou pomoct na internetu,“ vysvětluje Paráček. Bezradným houbařům pomohou v Hradci také mykologické poradny.

Lenka Kašparová