Historickou hradební zeď u Studia Beseda v blízkosti Malého náměstí v Hradci čeká v nejbližší době rekonstrukce. Stovky let staré zbytky původního opevnění už totiž staticky nevyhovují. „Zeď je v havarijním stavu, což deklaruje i posudek statika. S opravou zdi proto město začne co nejdříve," popisuje Romana Lišková, náměstkyně primátora odpovědná za městský majetek.

Přesun až milionu korun z městské kasy schválilo minulý týden zastupitelstvo, kdy se ale s opravami fakticky začne, se zatím neví. Jako každý stavební zásah si i opravy nevyhovující zdi totiž vyžádají martyrium stavebních povolení a další administrativu. „Přesun peněz teprve nastartoval celý proces, odhadování lhůt je proto nyní složité. Nicméně se vzhledem k havarijnímu stavu snažíme o co nejrychlejší zásah a doufáme, že se obejdeme bez zbytečných odkladů a průtahů," říká mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Omezení neminou

Určitá omezení během rekonstrukce zřejmě obyvatele neminou, podle Vlčkové ale budou dočasná a nezbytně nutná pro bezpečnost kolemjdoucích.

Severní terasy

Stovky let staré středověké opevnění historického centra město postupně rekonstruuje roky. Například dříve značně zpustlé Jižní terasy a terasy pod Kanovnickými domy s pomocí Evropské unie přetvořilo na reprezentativní a hlavně bezpečný vstup na Velké náměstí.

Situace na opačné straně hradeb už ale tak veselá není. Severní terasy rovněž dlouhodobě trápí špatná statika, která se rok od roku zhoršuje. Architekti všemožně vymýšlejí jak svah efektivně odvodnit a místním zatím pomalu dochází trpělivost. „Že opraví jednu zeď je sice hezké, ale co ty terasy před magistrátem obložené bezpečnostním plotem?" upozorňuje Hradečačka Jana Syrová.  Jak by terasy měly v budoucnu vypadat je přitom už rozhodnuto, chybí však peníze.  Vítězný návrh zahrnuje i úpravy přilehlého parku, mimo jiné však počítá také s v Hradci obecně nepopulárním kácením, proti kterému brojí hlavně lidé žijící v historickém centru.