Dohodu přinesla třetí letošní schůzka zástupců koalice a opozice. Podle primátora města Alexandra Hrabálka (ODS) je výsledkem vyjednávání kompromis: „Dohodli jsme se na principu vytvoření rozpočtu. Udělali jsme změny, které byly přijatelné pro všechny kluby. Zatím to vypadá tak, že 31. ledna bude mimořádné zastupitelstvo, kde bude rozpočet schválen.“ Spokojená s výsledkem vyjednávání je i Pavlína Springerová, která vyjednávala za nejsilnější opoziční stranu, tedy Hradecký demokratický klub (HDK): „Pro mě je zásadní, že máme rozpočet, že se nezdrží žádné investice. Za mě vyhrálo město a jeho občané.“

Přepracování původního návrhu prosadila v polovině prosince opozice a pomohli ji s tím i někteří zastupitelé současné menšinové koalice, kterou tvoří ANO a ODS. Předělání rozpočtu navrhla ve shodě s ostatními opozičními stranami v zastupitelstvu města Pavlína Springerová: „Pro mě je zásadní, že výsledný rozpočet reflektuje to, na čem jsme se domluvili na prosincovém zastupitelstvu města. Tam bylo stanovenou nějakých sedm bodů, jak má být rozpočet přepracován."

Víc peněz pro školství, kulturu a sociální oblast

Opozice chtěla víc peněz do školství, kultury, sociální oblasti a také vytvoření fondu na pokrytí nákladů na protikovidová opatření a na dražší energie. To vše podařilo dohodnout. Oproti původnímu návrhu opozice, ale nedojde k seškrtání peněz pro správu majetku města. 40 milionů nakonec našli úředníci magistrátu v nedočerpaných rezervách z minulého roku. „Jsem rád, že jsme rozpočet naší gesce uhájili jako oprávněný, že tam opozice nenašla nic, s čím by vyloženě nesouhlasila,“ říká náměstek primátora Pavel Marek (ANO), který má právě majetek města na starosti. Na nejpalčivější opravy na Benešově třídě pak rozpočet vyčlenil deset milionů korun.

Zimní stadion se přistavovat nebude

Ještě v minulém týdnu byl kamenem sváru projekt na přístavbu přestavbu jedné z budov zimního stadionu. 30 milionů určených na letošní rok z návrhu nakonec definitivně vypadlo. „Naše podmínka byla, že nezvýšíme schodek ani o korunu. To největší odblokování byla shoda na tom, že odsuneme přístavbu k zimnímu stadionu,“ vysvětluje opoziční zastupitel za Piráty Pavel Vrbický, který oceňuje snahu o dohodu na obou stranách: „Je mi líto, že jsme museli použití takto drastickou páku na to, aby se s námi začali bavit. Takto by to mělo vypadat,“ naráží Vrbický na to, že koalice nemá v zastupitelstvu už přes rok většinu.

Pokud tedy vše půjde podle plánu, sejde se poslední lednový den mimořádné zastupitelstvo a zřejmě jediným bodem bude schvalování rozpočtu. Letos by měl Hradec Králové hospodařit s příjmy 2,29 a výdaji 2,8 miliardy korun. Největšími investicemi města bude nový fotbalový stadion v Malšovicích, přestavba křižovatky Fortna, nebo léta se vlekoucí rekonstrukce ZUŠ Střezina.