I tentokrát se akce uskuteční v rámci Evropského týdne mobility a zároveň se po vzoru ostatních měst připojí k výzvě Zažít město jinak pražského Auto*matu, který se dlouhodobě snaží propagovat výhody udržitelné dopravy a rozvoje. Ve spolupráci s městem zájemci „zaberou" cíp Palackého ulice u Grandu. „Cílem je rozvířit vzduch a  alespoň na jedno odpoledne tu vytvořili živý kout města," říká jedna z koordinátorek akce Natálie Barcalová.

Koláže i výšivky broží

Kolemjdoucí, kolemjedoucí i příchozí se v nedělní odpoledne budou moci zapojit hned do několika workshopů jako je například tvorba obrázkových koláží s projektem Recykliteratura či výšivka broží s Ateliérem Ženy.

DJ a kadeřnictví pod širým nebem

Atmosféru dotvoří hudba hradeckého DJ Kapitána Takypána, vůně čerstvě připravovaných palačinek Férové Palačinkárny, chuť prvotřídní kávy od zkušených baristů z Café Na kole a umění dobře nabroušených nůžek kadeřnice Pavly Albrechtové, která svůj salon přesune na pár hodin pod širé nebe.

Další nápady jsou jen vítány

„To je jen drobná ochutnávka z programu, můžete si však prostě jen přijít posedět, popovídat o dovolenkových zážitcích a třeba i přinést ochutnat kouzla z vaší kuchyně. Máte-li i vy nějaký nápad, jak oživit hradecké pomalu plynoucí vody, rozhodně si je neschovávejte pod čepicí a přijďte je realizovat," vyzývá Natálie Barcalová a dodává: „Kolikrát si člověk vzpomene na své dětství či mládí, kdy se všichni lidé z domu znali, posedávali na lavičkách a dělili se o své čerstvě upečené koláče. I nám se po téhle zvyklosti zastesklo, a tak se už  druhým rokem  snažíme vdechnout život i hradeckým ulicím formou neformálních „sousedských setkání", která putují po různých veřejných místech v centru Hradce Králové.

Další akce hradeckého projektu Zaber Hradec! se plánuje na prosinec.