Dát milion korun festivalu Rock for People (RfP). To je doporučení rady města zastupitelům Hradce Králové. Peníze by měly částečně pokrýt  ztrátu, kterou způsobilo počasí.

„Chceme, aby Rock for People v Hradci zůstal. Je to vyhlášený festival, který do města přiláká spoustu lidí a ti tu nechají své peníze," vysvětlil podporu Zdeněk Fink, primátor města.

Podle vyjádření magistrátu se jedná o zcela výjimečný krok, ke kterému přiměla radní města dlouhodobá, úzká a hlavně léty prověřená dobrá spolupráce s pořadateli nadnárodního festivalu.

„Po letošním ročníku se nad příštím rokem vznáší existenční otazník. Samozřejmě bychom chtěli udělat 19. ročník, ale nyní nevíme, jak bude dlouhý, neznáme ani jeho formu. Během čtyř dnů jsme museli řešit tři extrémní situace, každý den nešel dvě hodiny proud. Po čtvrteční kalamitě zůstalo v areálu z 30 tisíc lidí zhruba jen půlka," říká Jiří Hlinka, tiskový mluvčí RfP.

Dodal, že s městem mají dobré vztahy a v případě neschválení milionu korun by to další festival ohrozit nemělo.

Po akci zůstala ztráta v řádech milionů korun. Bezprostřední škodu by měla zaplatit pojišťovna, ale pojistka nepokryje vše. „Stále jsme ve fázi sčítání škod. Od partnerů nám přicházejí další čísla. Nemohlo se točit pivo, kapelám jsme museli zaplatit, i když nevystoupily. Pokud nám město pomůže, bude to hlavně morální krok, který nás nastartuje do další práce," doufá Jiří Hlinka.

Než se sejdou zastupitelé města, mají organizátoři RfP dodat veškeré podklady s červenými čísly. Až na jejich základě budou představitelé města 25. září hlasovat.

„Příští rok bychom chtěli zlepšit hlavně bezpečnostní otázku, aby se podobná situace neopakovala. Velký důraz chceme klást na přenos informací v areálu," dodává Jiří Hlinka.

Na RfP se každoročně sjíždějí tisíce fanoušků nejen 
z České republiky.

Obecní kasičko, otřes se!

Poznámka Jana Prušky:
Představte si situaci, že začnete podnikat. Vložíte do živnosti peníze, ale něco se pokazí a zisky nejsou takové, jaké jste si představovali. A co je ještě horší, účetnictví skončí v červených  číslech a vy nemůžete v podnikání pokračovat. Co teď? V lepším případě ukončení činnosti, v horším bankrot a splátky dlužných peněz. Podobná situace nastala u festivalu Rock for People. Po červencovém počasí, které samozřejmě ovlivnit nemohli, sčítají pořadatelé mnohamilionové ztráty. A co teď? Zkusme město poprosit o finanční injekci. Však to děláme v Hradci, tak ať radnice platí! Ano, festival je vyhlášený a do města každoročně naláká tisíce lidí, kteří své peníze nechají u hradeckých obchodníků. Ale takto by přece mohl přijít každý podnikatel. Tu je moc horko, tu je moc zima, potřebujeme peníze na ztrátu. Obecní kasičko, otřes se! Sám jsem zvědavý, jak se s problémem vyrovnají páni zastupitelé. Nezávidím jim jejich nelehký úkol. Neschvaluji to, ale zároveň RfP fandím.