Studovat architekturu v Hradci? Žádný vtip, ale od října už realita. Otevřít v krajské metropoli bakalářský studijní program Architektura a stavitelství se rozhodla Fakulta stavební Českého vysokého učení technického v Praze.
„Od následujícího akademického roku otevřeme katedru a možnost studia i v Hradci Králové. Do prvního ročníku přijmeme čtyřicet až padesát studentů,“ potvrdil proděkan stavební fakulty Bedřich Košatka.

Zázemí našla fakulta ČVUT v Technologickém centru, které vyrostlo v areálu hradeckého letiště. Budoucím vysokoškolákům bude k dispozici přednáškový sál a dvě učebny. V seminářích by měli být studenti rozděleni do dvou skupin. „Některé přednášky povedou vyučující přímo v Hradci Králové. Část jich budeme do krajského města přenášet z Prahy přes dataprojektor,“ doplnil Košatka.

Kromě pražských architektů má škola již uzavřenou spolupráci s předními architekty z krajského města. Do některých místních ateliérů budou docházet studenti i na praktická cvičení. Celé přijímací řízení se však bude konat v Praze. Zájemci tak musejí poslat přihlášku ke studiu na mateřskou fakultu do Prahy. Pokud chtějí navštěvovat katedru v Hradci, pak tento údamusí do přihlášky uvést.

„Zkoušky budou společné pro všechny studenty se zájmem o obor architektura a stavitelství bez ohledu, kam budou poté docházet. Rozděleni budou až při hodnocení testů, aby bylo zřejmé, kolik studentů uspělo,“ upřesnil proděkan. Pokud by však počet přijatých uchazečů do Hradce Králové nepřesáhl počet čtyřiceti, fakulta by studium neotevřela.

„Všem úspěšným zájemcům bychom samozřejmě nabídli možnost studia v Praze,“ doplnil proděkan Bedřich Košatka. Přijímací zkouška se skládá ze dvou částí: písemného testu z matematiky a ústního pohovoru o architektuře. Při pohovoru musí uchazeč předložit motivační dopis a tři grafické práce. Zkoušky se konají v termínu od 15. června do 19. června. Přihlášky je možné podávat až do 31. března.

Přehled státních a veřejných škol v Hradci Králové

UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ

Pedagogická fakulta:
– podle zvoleného oboru se konají přijímací zkoušky buď pouze teoretické písemné, nebo i ústní a u uměleckých a některých učitelských oborů také talentové.
– termín zkoušek písemných nebo ústních je 25. 5. – 26. 6., talentové zkoušky jsou 20. 4. – 24. 4.

Filozofická fakulta:
– do oborů Filozofie a společenské vědy, Počítačová podpora v archeologii, Počítačová podpora v archivnictví, Politologie a Prezentace a ochrana kulturního dědictví jsou studenti přijímáni na základě výsledků testu OSP (Obecné studijní předpoklady), který zajišťuje společnost SCIO.
– obor Archivnictví – historie – zkouška z historie. Může být nahrazeno i testy OSP, obor Archeologie – zkouška písemná z nejstarších dějin, obor Sociologie obecná a empirická
– zkouška z obecných studijních předpokladů, psychologie, sociologie, filozofie, všeobecný přehled a otevřená otázka k volbě oboru
– termín zkoušek konaných fakultou je 1. 6. – 26. 6.

Fakulta informatiky a managementu:
– přijímací zkoušky pouze písemné
– obory Aplikovaná informatika a Finanční management – zkouška z matematiky a cizího jazyka, obor Management cestovního ruchu – zkouška ze zeměpisných znalostí, základů společenských věd a cizího jazyka, obor Sportovní management
– zkouška z matematiky, cizího jazyka a test pohybových předpokladů
– termín zkoušek je 8. 6. – 19. 6.
UNIVERZITA KARLOVA PRAHA

Farmaceutická fakulta:
– všechny obory jen zkoušky písemné
– program Zdravotnická bioanalytika – zkouška z chemie, biologie (bez botaniky) a všeobecných studijních předpokladů, program Farmacie – zkouška z fyziky, chemie, kompletní biologie a všeobecných studijních předpokladů
– řádný termín zkoušek je 6. 6. – 11. 6., náhradní 17. 6. a 18. 6.

Lékařská fakulta:
– všechny obory jen zkoušky písemné
– programy Všeobecné lékařství a Zubní lékařství – možno i bez přijímaček, jinak zkouška z biologie, somatologie, fyziky a chemie, program ošetřovatelství – zkouška z ošetřovatelství a somatologie, program Specializace ve zdravotnictví (fyzioterapie) – zkouška z biologie, somatologie a chemie
– termín zkoušek na Všeobecné lékařství a Zubní lékařství je 12. 6. náhradní 19. 6., na ošetřovatelství je 26. 5. náhradní 2. 6., na specializaci ve zdravotnictví je 18. 6.
UNIVERZITA OBRANY

Fakulta vojenského zdravotnictví:
–uchazeč o magisterské obory musí být souběžně přijat ke studiu na všeobecné lékařství či zubní lékařství hradecké lékařské fakulty, nebo na farmacii farmaceutické fakulty
– musí splňovat podmínky pro služební poměr vojáka z povolání
– zkoušky jsou písemné, pro magisterské obory z angličtiny a pro bakalářské obory z angličtiny a biologie – součastí je test tělesné výkonnosti
– termín zkoušek podle studijního programu – 1. 6., 8. 6. a 12. 6.

Hradec se mění v univerzitní město.
Studenti mohou vybírat z osmi fakult

Pouhých deset dní zbývá maturantům i dalším zájemcům o studium na vysoké škole. Poslední přihlášky, které studijní oddělení fakult přijmou, budou muset mít razítko z 28. února.

V krajském městě kromě domácí hradecké univerzity sídlí i dvě fakulty pražské Univerzity Karlovy a také Univerzita Obrany. Nově se od nastávajícího akademického roku otevřou dveře Fakulty stavební pražského Českého vysokého učení technického. Ve městě však působí i soukromá Metropolitní univerzita Praha, která nabízí studium mezinárodních vztahů a veřejné správy.

„Každoročně mají studenti největší zájem o studium na fakultě informatiky a managementu. Avšak ani pedagogická fakulta a fakulta filozofická nejsou pozadu,“ říká kancléř Univerzity Hradec Králové OndřeTikovský.

Ta jako jediná v republice nabízí kupříkladu studium v oborech politologie se zaměřením na Latinskou Ameriku či Afriku.

Nově otevřenými obory, které první studenty přivítaly teprve v loňském roce, jsou na pedagogické fakultě Bezpečnost práce v nevýrobní sféře a Speciálně pedagogická péče o osoby s poruchami komunikace. Karlova univerzita má v krajské metropoli dvě ze svých fakult: lékařskou a farmaceutickou. Obě úzce spolupracují s hradeckou nemocnicí, kde je umístěno i jedno z výukových center. Zájem uchazečů je však každoročně obrovský.

Letos má šanci uspět v oboru Všeobecné lékařství 165 uchazečů a v oboru Zubní lékařství jen 35 zájemců.

V bakalářských programech je situace obdobná. Na ošetřovatelství i specializaci ve zdravotnictví je volných 30 míst.

Pedagogická fakulta - termíny přijímacích zkoušek:

Pedagogická fakulta, seznam termínů.

Fakulta informatiky a managementu - předpokládané termíny přijímacích zkoušek:

08. 6. 2009 Aplikovaná informatika, forma prezenční
09. 6. 2009 Sportovní management (jazyk německý)
09. 6. 2008 Aplikovaná informatika, forma kombinovaná
10. 6. 2009 Sportovní management (jazyk anglický) *
10. 6. 2009 Informační management (pětileté studium), forma prezenční
11. 6. 2009 Sportovní management (jazyk anglický) *
11. 6. 2009 Informační management (tříleté studium), forma prezenční
12. 6. 2009 Sportovní management (jazyk anglický) *
12. 6. 2009 Finanční management, forma kombinovaná (jazyk anglický nebo německý nebo ruský)
15. 6. 2009 Finanční management, forma prezenční (jazyk anglický nebo německý nebo ruský)
15. 6. 2009 Aplikovaná informatika (dvouleté navazující studium), forma kombinovaná
16. 6. 2009 Management cestovního ruchu (jazyk anglický), forma prezenční
16. 6. 2009 Aplikovaná informatika (dvouleté navazující studium), forma prezenční
17. 6. 2009 Management cestovního ruchu (jazyk německý), forma prezenční
17. 6. 2009 Informační management (tříleté studium), forma kombinovaná
18. 6. 2009 Management cestovního ruchu (jazyk anglický), forma kombinovaná
18. 6. 2009 Informační management (dvouleté navazující studium), forma kombinovaná
19. 6. 2009 Management cestovního ruchu (jazyk německý), forma kombinovaná
19. 6. 2009 Informační management (dvouleté navazující studium), forma prezenční

* Uchazeči, kteří se hlásí na obor Sportovní management s jazykem anglickým, budou pozváni podle čísla zadání přihlášky. Tedy buď na
10. nebo 11. nebo 12. 6. 2009.

Tento rozpis není součástí dokumentu „Pravidla pro přijímací řízení a podmínky pro přijetí ke studiu na Fakultě informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové v akademickém roce 2009/2010“ a může být z provozních důvodů změněn. Závazné konkrétní termíny konání přijímacích zkoušek pro jednotlivé obory studia budou uvedeny v příloze č. 2 "Harmonogram přijímacích zkoušek na FIM 2009", kterou zpracuje studijní oddělení na základě znalosti počtu přihlášek na jednotlivé obory studia do konce dubna 2009. Uchazeči budou včas písemně informováni o době a místě konání přijímací zkoušky. Všem uchazečům bude odeslána pozvánka s termínem přijímacího řízení do 15. května 2009.