K tomu také každý vlastník rodinného či bytového domu s 4–5 bytovými jednotkami, napojený na vodovod a kanalizaci, zaplatí ročně 1116 korun za pevnou složku.

Podle počtu bytů v domě se  částka pohybuje v rozmezí od 100 do 380 korun za rok. U průměrného spotřebitele dojde díky zvýšení o 1,34 korun za metr krychlový k nárůstu výdajů o 42 korun ročně.

„Mezi hlavní důvody zvýšení patří kromě inflace i vyšší nájemné za pronájem vodovodů a kanalizací a změna v provozních zařízeních a technologických postupech úpravy pitné vody. K nárůstu zároveň přispělo, že poplatek státu za použití povrchové vody pro výrobu vody pitné je přibližně 2,3krát vyšší než u vody podzemní," vysvětlil Pavel Loskot, technicko – provozní náměstek společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové.

Obnova majetku stála dvě miliardy

Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové slouží 160 tisícům obyvatel a průmyslovým klientům v regionu. Do obnovy vodárenského majetku – do rekonstrukce vodovodních a kanalizačních sítí, úpraven pitných vod a čistíren vod odpadních v Třebechovicích pod Orebem, Novém Bydžově, Chlumci nad Cidlinou, Hradci Králové a ostatních obcích okresu, investovala již přes dvě miliardy korun od roku 2006.

Nájemné, dividenda a také splátky

Příjmy společnost získává z pronájmu vodárenského majetku a dividendy od provozovatele Královehradecké provozní, jejíž je 35 procentním vlastníkem. Výše ročního nájmu od roku 2006 vzrostla ze 144 milionů korun na 245 milionů, cože je o 3,5 milionů korun víc než v letošním roce.

Do roku 2019 společnost také splácí úvěry poskytnuté na vybudování Východočeské vodárenské soustavy, vodovodního přivaděče, jenž propojuje Hradec Králové s Chrudimí a Náchodem a umožňuje dodávky vody mezi těmito městy, zajištující dodávku kvalitní pitné vody do všech obcí okresu.

Poplatky za popelnice 
v Hradci zůstávají stejné

Hradec Králové - V úterý zastupitelé města souhlasili se zachováním ceny poplatků za popelnice. Základní platba za dospělou osobu v Hradci Králové, jenž se drží již od roku 2008, činí 500 korun. Poloviční tarif pro děti do 14 let a seniory nad 70 let zůstává.

Zastupitelé zároveň znění odpadové vyhlášky přizpůsobili novele zákona o místních poplatcích. Úprava se dotkla osvobození od poplatků, například u dětí v dětských domovech. Nově bude mít úřad také možnost poplatek v odůvodněných případech zcela nebo částečně prominout.

Vybrané poplatky za popelnice zdaleka neodpovídají nákladům na svoz a likvidaci odpadů, kam se kromě vyvážení popelnic započítává i provoz čtyř sběrných dvorů, kompostování, vyvážení odpadkových košů nebo likvidace černých skládek a autovraků.

Letošní celkové náklady se budou pohybovat kolem 84,6 milionu korun. Poplatky od lidí a podpora za třídění od společnosti EKOKOM pokryjí pouhých 48,2 milion korun, což znamená, že radnice poskytne z vlastní kapsy přes 36 milionů.

Nejdražší popelnice má Náchod

Základní taxa 500 korun se drží i v Pardubicích nebo v Rychnově nad Kněžnou. Náchodští za popelnice platí 650 korun. Na základě rychlosti zaplacení může dojít k určité slevě.