Gayerova kasárna Královéhradecký kraj v červenci loňského roku zrekonstruoval za 310 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu, který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Součástí projektu byla kompletní rekonstrukce původních kasáren a vybudování nové přístavby před budovou, kde vznikla badatelská pracoviště a knihovna.

Sousední Vrbenského kasárna jsou však ve zcela dezolátním stavu. Finanční náklady na rekonstrukci a vybavení se odhadují na 650 milionů korun. Vedení kraje chce i tento objekt opravit, v současné chvíli hledá cesty, kde získat zdroje financování.

Četnické humoresky inspirovaly i příběhy královéhradeckých četníků.
HISTORICKÉ FOTOGRAFIE: Seriáloví četníci sloužili před válkou v Hradci Králové

Ministr Bartoš následně navštívil i čtvercová kasárna v pevnostním městě Josefov. „Kraj chce čtvercová kasárna přestavět na centrální depozitář, který bude sloužit pro uložení sbírkových předmětů krajským příspěvkovým organizacím – muzeím i galeriím. Prostory, které tyto organizace využívají k uložení fondů, jsou přeplněné a na hranici kapacit,“ řekla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová. Se starostou Jaroměře Josefem Horáčkem ministr Bartoš probíral nejen rekonstrukci tohoto bývalého objektu, ale také způsob, jak uchránit celé pevnostní město před rozpadem.

„Projekty, které kraj připravuje na záchranu bývalých vojenských objektů, jsou velmi dobře připraveny. My pak spolupracujeme spíše při hledání možných finančních zdrojů či kombinací zdrojů, ať už jsou to evropské peníze nebo finance ze státního rozpočtu,“ doplnil ministr Ivan Bartoš.

Bartoš potvrdil příslib 300milionové dotace na modernizaci rychnovské nemocnice

Už léta čeká rychnovská nemocnice na nový pavilon urgentní péče a modernizaci, ale stavět se ještě nezačalo, v minulosti dostali zástupci kraje i nemocnice příslib 300milionové dotace od státu a ne jednou. Ale doposud nepřišla. Při poslední návštěvě Rychnovska ji loni v létě znovu přislíbil tehdejší premiér Andrej Babiš. Nyní během své pracovní cesty do Královéhradeckého kraje i ministr nové vlády Ivan Bartoš.

„Kraj každoročně investuje obrovské peníze do zdravotnictví, sociální péče i dopravy, jsou však projekty, s jejichž financováním nám musí pomoci stát. Proto jsem uvítal možnost projednat tyto záležitosti přímo s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem, kdy jsme se soustředili zejména na dostavbu a modernizaci rychnovské nemocnice. To je věc, kterou nám slíbila již minulá vláda, a chtěli jsme si chtěli s panem ministrem potvrdit, že ten závazek vnímá i současná vláda, což dneska bylo učiněno,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

„Modernizace rychnovské nemocnice je potřeba. Výzvu, která pomůže s financováním nákladů, vypíše ministerstvo pro místní rozvoj v březnu. Věřím, že se projekt podaří po sedmi letech uskutečnit. Je to příklad spolupráce, kdy je ministerstvo pro místní rozvoj partnerem pro kraje,“ doplnil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Projekt modernizace rychnovské nemocnice je součástí třech usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020, a to v souvislosti s podporou infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Memorandum o spolupráci vzniklo mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem. Spádová oblast Nemocnice Rychnov nad Kněžnou zahrnuje také rekreační oblast Orlických hor i nejvýznamnější průmyslovou zónu v kraji Solnice-Kvasiny s 12 tisíci zaměstnanci.

Projekt počítá s výstavbou pětipodlažního pavilonu s urgentním příjmem, operačními sály a ambulantní péčí. Kromě toho je součástí záměru modernizace tří ze sedmi podlaží pavilonu DIGP, s nímž byl přístavba měla být propojena. Vznikne tak jeden funkční celek, kam by se veškerá péče měla přesunou. Nyní je rozeseta po několika budovách po celém areálu.

V plánu je i nový objekt medicinálních plynů, nové energocentrum, úprava zpevněných ploch, komunikací, parkovacích stání a inženýrských sítí. Celkem by investice měla přijít na 865 milionů korun, z čehož 657 milionů budou stát stavební práce a 192 milionů zdravotnické technologie.

„Mám radost, že ministru Bartošovi záleží na aktuálních problémech a rozvoji regionů. Nesmírně mě potěšilo, že si pro svou první oficiální cestu do regionů vybral právě náš kraj. Investiční projekty máme dobře připravené a dnes jsme si mohli potvrdit finance pro rychnovskou nemocnici ze strany ministerstva pro místní rozvoj. Věřím, že to nebude poslední spolupráce s vládou na velkých krajských projektech,“ sdělil náměstek pro investice a inovace Pavel Bulíček.