„Dieta je indikována jako prevence civilizačních nemocí, například obezity, cukrovky či kardiovaskulárních a onkologických onemocnění. Je určena především pro mladší pacienty bez přidružených chronických onemocnění s plánovanou krátkodobou hospitalizací. Preferuje rostlinné tuky před živočišnými, zvýšení příjmu ovoce a zeleniny či luštěnin. Omezeno je doslazování a používání soli,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům několik základních diet podle jejich potřeb, například racionální ve dvou variantách, diabetickou, bezlepkovou či bezmléčnou a jejich modifikace. „Každý den je pro pacienty nemocnice připraveno zhruba 1200 porcí různých diet. Nutriční terapeuti se navíc denně starají o zhruba sedm desítek pacientů s individuálně sestavovanou dietou, která se používá u pacientů všech věkových kategorií například s onkologickým onemocněním, s potravinovými alergiemi či metabolickými poruchami,“ dodal Jakub Sochor.