„Čekaly jsme se sestrou asi tři čtvrtě hodiny na autobus, který nepřijel. Děti od nás nemohly jet ani do školy do Nechanic. Ráno to u nás vypadalo jako jedno velké kluziště. Zatím nejel ani jeden autobus do Hradce," popsala situaci v Třesovicích Tereza Mrkvičková. Ta chtěla jet do Hradce Králové autobusem, který vyjíždí  z Nechanic v 6.42 hodin. Podle ní nejel ani spoj o hodinu dříve.

Cestující si stěžovali na několik chybějících vozů přímo na linku dopravce. „Ověřili jsme, že opravdu pár autobusů nevyjelo. Například se to týkalo tras Nový Bydžov – Hradec Králové či Jaroměř – Hořiněves. Neuskutečněných jízd bylo ale víc," potvrdil Michal Friček z tiskového oddělení Královéhradeckého kraje, který zajišťuje dopravní obslužnost. Podle něj byla nejhorší situace na Novobydžovsku.

O poznání klidněji se do práce a školy dostali lidé v Hradci Králové. Městská hromadná doprava měla zpoždění do deseti minut. „Problém byl hlavně v okrajových částech na linkách číslo 15 a 16. Tam jsme nějaké zpoždění měli, ale centrum města bylo celkem posypané," doplnil informaci pracovník dispečinku Dopravního podniku Hradec Králové.

Podle meteorologů se má počasí zlepšit, mrznout má už jen v úterý v noci. Ve čtvrtek dokonce hlásí přes den jedenáct stupňů Celsia.

Ledovka v Hradci: pády, úrazy i sražená žena na přechodu

Hradec Králové - Silnice i chodníky na Hradecku se z neděle na pondělí opět proměnily v jedno velké kluziště. Ačkoli sypače vyrážely do akce už v noci, řada lidí měla cestou z domu problémy. A nešlo pouze o řidiče – zrádnost ledovky a sílu zemské přitažlivosti pocítili na vlastní kůži také chodci. „Naštěstí mám docela slušný vzorek na podrážkách, ale dítě jsem cestou do školy sbírala několikrát," říká Lucie Malá Václavíková z Hradce Králové.

Sanitky se téměř nezastavily

Její slova potvrzují i záchranáři, kteří se ráno a dopoledne v podstatě nezastavili: „Od nástupu do denní směny v sedm hodin ráno byly královéhradecké posádky prakticky nepřetržitě v terénu. Zhruba do půl desáté jsme jen v Hradci vyjeli přibližně ke dvaceti úrazům. Šlo převážně o nezávažné úrazy hlavy a končetin, většinou pohmožděniny, podvrtnutí a tržné rány," dodává mluvčí krajské zdravotnické služby Ivo Novák.

Ve městě srazili na přechodu ženu

Motoristé se podle policistů nejvíce trápili na silnicích nižších tříd, hlavní tahy byly většinou bez problému sjízdné. Během rána a dopoledne evidovali v souvislosti s počasím něco přes dvacítku havárií. „Převážná většina nehod skončila pomačkáním plechů, jen výjimečně utrpěli účastníci nehody lehké zranění. Zcela uzavřen byl v pondělí ráno na Hradecku úsek Smidary – Loučná, řidiči měli také problém vyjet kopec Ciprák u Černíkova," uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Nehody komplikovaly život také řidičům v krajské metropoli, v Hořické ulici například auto srazilo ženu, která přecházela po přechodu. „Utrpěla lehké zranění, se kterým byla propuštěna z nemocnice do domácího ošetřování," přiblížila Ježková a dodala: „Vzhledem ke špatným klimatickým podmínkám a možné pokračující námraze a tajícímu sněhu prosíme řidiče, pokud musí vyjíždět, aby byli maximálně opatrní a vzájemně ohleduplní, a to zejména na silnicích II. a III. tříd."

Podobný vzkaz mají pro obyvatele Hradce také pracovníci technických služeb, kteří ve městě zajišťují zimní údržbu. Ačkoli jejich sypače brázdily v pondělí chodníky města už od půl páté ráno, ne všude byla situace ideální. „Posypový písek je těžký a propadá se rozbředlým sněhem dolů, místo aby zůstával na povrchu. Potíže jsou i s chemickým ošetřením, které v extrémních podmínkách mnohdy přichází vniveč. Na mnoho již ošetřených míst se tak  několikrát denně vracíme a proceduru opakujeme," říká za technické služby města Tomáš Pospíšil.

Sypače vyrážely i mimo svůj rajon

Kvůli silné ledovce vyrážely sypače také mimo svůj běžný „rajon", potkat jste je mohli například na jinak v zimě neudržovaných kopcovitých lokalitách jako je Nový Hradec Králové, Roudnička nebo Rusek. „Vytipovali jsme místa, kde by mohli mít řidiči problémy," dodává Tomáš Pospíšil s tím, že i přes všechna opatření však záleží především na lidech, aby dbali na svoji bezpečnosti a uzpůsobili svůj pohyb venku aktuálnímu počasí. „Jezdit na kole v těchto klimatických podmínkách je skutečně hazard," podotýká.