Když se v pátek večer sjížděly do Výravy stovky lidí na koncert populární kapely MIG 21, jen těžko mohly tušit, že ani ne o 24 hodin později bude drobná vesnice pod vodou. Obrovská průtrž mračen, která oblast vzdálenou asi 15 kilometrů od Hradce Králové v sobotu odpoledne zasáhla, způsobila lokální záplavy a desítky lidí vyhnala z jejich domovů.

„Stála jsem v kuchyni a z okna pozorovala, jak hrozně padají kroupy a najednou na mě zavolal manžel, ať rychle najdu doklady, že se na nás z kopce valí vlna," popisuje Marie Vítková z Výravy. Doslova během pár minut měla vodu až po pás. „Nešly ani otevřít dveře, hasiči mě museli vytáhnout malým oknem a donést do člunu. Pak vytáhli našeho psa a kočku, patří jim velký dík," říká vděčně Marie Vítková. Z domu, ve kterém žije třicet let, zachránila paní Marie nakonec jen doklady a pár kusů oblečení.

Když voda opadla, zbyly jí i jejím sousedům jen oči pro pláč. „Všechno je zničené. Ani počítač jsem nestihla dát na nějaké vyvýšené místo. Podlahy a koberce jsou podmáčené, stejně jako skříně, sedačka, zkrátka všechno. Sousedům přistál na zahradě bazén, mají zničená auta, prostě hrůza," dodává Marie Vítková.

Blesková povodeň se nevyhnula ani jen pár kilometrů vzdáleným Jílovicím. Bahnitá vlna tam spláchla hřiště, na kterém právě soutěžili mladí hasiči. Na pomoc jim vyrazili profesionálové z Hradce, Rychnova i Dobrušky a v náručí odnášeli děti do bezpečí. Nakonec jich z jílovické soutěže evakuovali přes čtyři sta. „Evakuované děti jsme transportovali do budovy Základní školy v Českém Meziříčí, kde byly v bezpečí a kde si je později vyzvedávali jejich rodiče. Při záchranné akci naštěstí nebyl nikdo zraněn," potvrdil za  hasiče Ondřej Sezima.