Více zeleně, vodních prvků a nadto 150 parkovacích míst. Takový návrh řešení rekonstrukce hradeckého náměstí přistál před několika dny na stole hradeckého primátora Zdeňka Finka.

Autorem nové vize je hradecký patriot Milan Rejchl (1936) jehož předci patří k architektonickým vizionářům a tvůrcům moderního Hradce. Například jeho strýc Václav Rejchl navrhl budovu Krajského soudu a podílel se i na regulačním plánu města.

„Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré. S přestavbou Velkého náměstí podle návrhu Jiřího Krejčíka se mělo začít již v roce 2011. Ale všichni víme, jaké nesnáze tuto revitalizaci provázejí. Touto dlouhou prodlevou se, dle mého názoru, stalo to, že z dnešního pohledu už není optimální. A to zejména absencí zeleně a vodních prvků,“ nechal se slyšet primátor Zdeněk Fink a velmi ocenil to, že i přes pokročilý věk sedl Milan Rejchl k rýsovacímu prknu a z vlastní iniciativy se snažil tento deficit napravit. Podle primátora je jeho studie možností pro debatu nad případnou aktualizací návrhu Jiřího Krejčíka: „Je zajímavé se podívat na studii pana Rejchla, jak by náměstí také mohlo vypadat.

Rozbitá silnice na Velkém náměstí v Hradci Králové.
Oprava Velkého náměstí: dárek voličům?

A návrh z pera Milana Rejchla je opravdu vizionářský a možná by vyřešil i spory ohledně parkování. Kromě větších zelených ploch a fontán totiž počíti s vybudováním podzemního parkoviště pod plochou náměstí. To by mohlo pojmout až 150 aut a do parkhausu by se nevjíždělo klasickým vjezdem, ale za pomocí velkokapacitních výtahů. Podzemní parkoviště by podle vize Milana Rejchla mělo být tunelem spojeno i s parkovištěm pod pivovarem, kde by byl také výjezd. Sám autor ke své vizi řekl: „Jsem sice už šedivý architekt staršího data narození, ale nadto jsem zarytý Hradečák. Mým zájmem bylo vylepšit kulturu centra našeho krásného centra. Tak jsem z vlastní iniciativy, a za pomoci mých rodinných spolupracovníků takto stvořil.“ Podle architekta Milana Rejchla potřebuje Hradec novou vzpruhu a na Velkém náměstí ještě větší umocnění zážitku při pohledu na odkaz našich předků.

Problémem jeho vize jsou však finance. Původní projekt od Jiřího Krejčíka počítá se sumou kolem 150 milionů korun. Návrh Milana Rejchla by však byl podle primátora zhruba dvakrát až třikrát dražší. „Ale pokud by si Hradec na podobný návrh šetřil, či se objevily vhodné dotace, i tato vize, by měla být zvážena,“ uvedl primátor.

Ilustrační foto.
Hradecký rozvoj brzdí spory