Většinový podíl – tedy 51 % akcií za 53 milionů korun ve společnosti ISP, která ve městě spravuje parkovací systém, Hradec vlastnit nebude.

„Není k tomu politická vůle a také nechci, aby se díky tomuhle tématu zviditelňovala půlka zastupitelstva," vysvětlil primátor Zdeněk Fink, který koupi prosazuje už od začátku minulého roku. Po celou dobu však narážel na odpor některých zastupitelů.

Podle něj by koupě městu přinesla především podíl na zisku a také úplně jinou pozici při prosazování požadavků města.

„Město by konečně z poplatků za parkování něco mělo, tak jak si lidé přáli," narážel před rokem primátor nejen na výtky občanů, ale i volební programy komunálních politiků, kdy naprostá většina z nich chtěla  třicetiletou koncesní smlouvu s ISP (Atolem) změnit, což je podle něj bez zásadní majetkové účasti nemožné.

Z koupi podílu však nebyli nadšení radní ani zastupitelé. „Myslím si, že by se to dalo řešit ještě lepším způsobem," reagoval tehdy například Richard Nádvorník (STAN), bývalý radní.

K hlasování o koupi dosud nedošlo

„Zajímá nás ekonomická výhodnost, budeme to projednávat," říkal Martin Soukup (ODS), náměstek primátora.

Obchod se nelíbil ani komunistům. „Vadí mi, že odhad ceny akcií si udělala společnost sama, a nevím, jestli je nutné je odkupovat. Do výše parkovného můžeme mluvit i nyní," uvedla tehdy i zastupitelka Lenka Fialová (KSČM).

Zastupitelé dostali podklady ke koupi, ale nakonec se o záměru vůbec nehlasovalo. „Rada města ke koupi podílu nezaujala žádné stanovisko, nechala rozhodnutí na zastupitelích a projednávání bodu se stále odsouvalo," řekla Magdaléna Vlčková, mluvčí magistrátu.

Atol byl velkým předvolebním tématem
Společnost ISP (dříve Atol) ve městě začala působit v roce 2007, kdy s radnicí sepsala třicetiletou koncesní smlouvu, která byla trnem v oku některým politickým stranám. Především v předvolební kampani před čtyřmi lety. Strany připomínaly, že je třeba smlouvu přezkoumat a popřípadě i vypovědět. V srpnu roku 2010 firma změnila jméno z Atolu na ISP.  „Nový název má společnosti usnadnit komunikaci s případnými obchodními partnery," komentoval tehdy přejmenování Dušan Čížek z ISP. Firma také přesunula sídlo do Prahy. Město se pod vedením Finka před dvěma lety zasadilo o zjednodušení a snížení cen parkovného, třeba na Velkém náměstí kleslo o 70 procent na 30 korun za hodinu.