„Zamilované dvojice buď mohly proběhnout celou trasu závodu společně, nebo běžel každý z páru půlku srdce, ale do cíle doběhli spolu," vysvětlil průběh závodu pořadatel Štefan Petráček.

Trasa vedla městskými lesy se startem i cílem v bufetu U Vlka.

Na trať vyběhlo celkem sto šest účastníků. Všichni si mohli v cíli zavdat grilovanou kýtou, čočkovou polévkou, smaženým obalovaným kaprem, ale třeba i palačinkou s marmeládou a šlehačkou.

Dobrá nálada

„V poslední době mě zdejší lesní akce lákají, tak jsem se přišla podívat. Valentýna sice neslavím, ale vždy je tady dobrá nálada a lidé se baví. Kamarádka má syna, který se rozhodl běhat, tak jsme ho přišli podpořit," usmívala se Anna Sokolová z Malšovic.

„O akci mi řekl známý. Občas běhám, závody jsou pro mě motivací, jak se udržovat v dobré kondici. Co se týče trasy, poběžím až do cíle stále za nosem," řekl osmatřicetiletý Marek Trávníček z Hradce.

Na startu závodu se setkali běžci z Jičína, Děčína, Kladna, ale i ze slovenské Nitry. Na jejich sportovní výkon dohlížely členky hradeckého Českého červeného kříže, městští strážníci a také maskot v podobě Valentýnského srdce.

„Přivedla mě sem láska k běhu a skutečnost, že pořadatelé hledali ženu s velkým srdcem. V běžném životě pracuji jako zdravotní sestra, a tak jsem se rozhodla, že to zkusím. Jsem tady poprvé, a aby mi nebylo smutno, přivedla jsem dvě kamarádky, které se zúčastní běhu. Na další ročník se určitě vrátíme," plánovala Michaela Patolánová z Jičína.

Eva Ženíšková