Ve spolupráci s budoucími kuchaři z Nizozemska, Itálie a Dánska totiž budou v úterý 20. března na nizozemské ambasádě vařit pro významné osobnosti Evropského parlamentu. Studenti každé země mají na starosti vždy jeden chod. Nizozemsko připraví studený předkrm, Itálie vaří teplý předkrm, hlavní chod bude v podání Dánska a Česká republika bude reprezentovat moučníkem.

„Rádi bychom všem ukázali, jaký je konečný výstup projektu a co žáci dokázali,“ uvedla Stanislava Šůlová, zástupkyně ředitelky Střední školy služeb, obchodu a gastronomie  Hradec Králové.

Na slavnostní večeři přislíbil účast například místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák či královéhradecký radní Jiří Nosek.

Česká výprava také do Belgie veze tradiční české výrobky a cukrovinky.

O den dříve kuchaři uvaří oběd pro zhruba šedesát členů nizozemské ambasády. V Belgii nebudou studenti pouze vařit, ale také se podívají do Evropského parlamentu či navštíví partnerskou gastronomickou školu v městečku Koksijde. „Závěrem výpravy bude přátelské sportovní klání zúčastněných studentů,“ dodala Stanislava Šůlová.

Slavnostní menu

Nizozemsko
 - studený předkrm: Rybí roláda  
z tresky s bylinkovým suflé;
Itálie - teplý předkrm: Gnocchi 
s plátky kachny;
Dánsko - hlavní jídlo: Vepřový filet royal servírovaný s bramborovými kuličkami a bylinkovou omáčkou;
Česká republika - moučník: Jablečný štrúdl.