Časy, kdy průvodce monotónním hlasem lidem zdlouhavě vykládal nezáživné dějiny toho či onoho zámku a po prohlídce si člověk stejně nic moc nepamatoval, jsou v Česku zřejmě definitivně pryč. Historické památky si své návštěvníky hýčkají a chystají pro ně originální akce.

Čtyřdenní program

Novinky a netradiční prohlídky v letošní sezoně plánuje i zámek Hrádek u Nechanic. Už tento týden ve čtvrtek tu například startuje čtyřdenní festival Romantický Hrádek. 17. ročník akce hostí hudebníky až do neděle. „Na festivalu zazní hudba z období romantismu s hudbou klasickou v podání našich i zahraničních významných koncertních umělců, jako jsou sólistka Národního divadla v Praze sopranistka Dana Burešová s klavíristkou Irinou Kondratěnko či talentovaný mladý klavírista Matyáš Novák," vypočítává kastelán zámku Ivan Šenk.

Pocta pěvkyni

Z programu to není zdaleka všechno. Posluchači se můžou těšit také na koncertního mistra houslistu Jiřího Pospíchala s klavírním doprovodem Vladimíra Hollého nebo na Klasické dechové trio s klarinetisty Jiřím a Bohumírem Šléglem a fagotistou Davidem Urbanem.

„Letošní ročník festivalu je i malou poctou slavné operní pěvkyni a herečce Soni Červené, pravnučce známého královéhradeckého výrobce a vynálezce žesťových hudebních nástrojů Václava Františka Červeného, k jejímu životnímu jubileu," dodává Ivan Šenk.

Letní slunovrat

V sobotu 20. června pak Hrádek přivítá léto. Akce Letní slunovrat na zámku je letošní horkou novinku a slibuje večerní a noční prohlídky s průvodci v dobových kostýmech. Herci tu také sehrají tajemný příběh svatojánské noci. „Poprvé v historii bude pro veřejnost zpřístupněna hodinová věž, v případě příznivého počasí i s vyhlídkou z ochozu věže," prozrazuje na kastelán.

Státní zámek v Nechanicích má otevřeno každý den kromě pondělí až do konce měsíce září. Kromě běžných prohlídek láká i na večerní či noční procházky po interiérech s průvodci v dobovém hávu, či na řadu dalších kulturních akcí.