Ikonický zámek, vzdálený jen zhruba patnáct kilometrů od krajské metropole, lákal nejen na prohlídku obohacenou povídáním o velikonočních zvycích u nás i v cizině, ale také na dobrotami provoněnou zámeckou kuchyň, která se veřejnosti otevírá jen párkrát do roka.

Všem, kteří této možnosti využili a vystoupali po točitých schodech nahoru až do útulné kuchyně, se naskytl pohled na prostory svátečně vyzdobené ošatkami kraslic, nazdobeným velikonočním beránkem a dalšími typicky jarními dekoracemi. Ženy v dobových kostýmech pak zájemcům rozlévaly čaj nebo kávu a ke koupi byl kromě koláčů a dalších dobrot i tradiční zámecký likér.

Vrcholem bude Velikonoční pondělí

Na prohlídce v samotném zámku se pak návštěvníci dozvěděli něco o samotném významu a historii Velikonoc, zjistili, kdy začíná půst, nebo že mezi typické velikonoční pokrmy patří například i Švejkem tolik milovaný kočičí tanec - směs brambor, cibulky, vajíček a zelí s uzeninou.

Program na Hrádku u Nechanic pokračuje i příští víkend a vyvrcholí Velikonočním pondělím 28. března. Od 9 hodin dopoledne se tam bude v kapli svaté Anny sloužit mše, kterou bude celebrovat P. Marian Benko z římskokatolické farnosti Nechanice.