Netradiční prohlídky připravila na nadcházející dva týdny správa státního zámku Hrádek u Nechanic. Návštěvníci se nedočkají tradičního výkladu o historii areálu, ale o dozvědí se o zvycích předků o Vánocích, převážně v 19. století.
Na Hrádku v sobotu začala akce Vánoce na zámku.
„V polabí se servírovalo především uzené maso se švestkovou omáčkou a bramborové knedlíky. Mezi sváteční nápoje patřil punč, horká čokoláda či pálenka. Ti nejchudší popíjeli bílou kávu,“ říká průvodkyně Jana Hlávková z Hradce.
Svátečně nazdobené místnosti zámku doplňuje devět živých vánočních stromků s přírodními ozdobami, které vyrobili místní zaměstnanci. Průvodci čas od času přidávají různé zajímavosti.
„Mladá dívka, která se chtěla vdávat, musela po večeři sníst slanečka. Ve snu se jí poté zjevil její nastávající, který jí podával sklenici vody na zapití,“ vypráví Jana Hlávková.
Po prohlídce se většina lidí zastaví také v zámecké kuchyni, provoněné cukrovím a anglickým punčem.
„Největší zájem mají lidé o ozdobičky na stromek a především punč. Na ten jezdí lidé z daleka,“ říká jedna z kuchařek Ladislava Dandová.
Po chvíli váhání odtajnila tajemství výroby oblíbeného nápoje. „Není to nic složitého. Základní surovinou je hotový punč, který dovážíme z Jindřichova Hradce. Tady se zalije vodou a přidá se citron.“
Vánoce na zámku budou pokračovat až do 16. prosince. Areál je přístupný o víkendech od devíti do 16 hodin.