Sednout si na lavičku u dětského hřiště, kde skotačí děti, a nerušeně si zapálit cigaretu? Pokud vás v takové situaci přistihne policista, může vaše peněženka také pořádně zchudnout. Tedy v horším případě, pokud nebudete jen pokáráni. V tu chvíli totiž na daném místě porušujete provozní řád.

Strážníci se právě s případy, kdy dospělí na hřištích kouří, běžně setkávají.

„Zákaz kouření platí nejen na oplocených dětských hřištích, ale i na neoplocených. Informace o zákazu je uvedena i v provozních řádech, které jsou přímo na hřištích. Přesto je zákaz porušován, což je špatné, protože je tím dáván negativní vzor dětem, a to již od útlého věku,“ řekl náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.

„Když někdo kouří na dětském hřišti, na kterém je provozní řád, porušuje tím povinnosti z něho vyplývající, za což mohou strážníci uložit až tisícikorunovou pokutu. Strážníci se snaží tyto přestupky řešit především domluvou, pokud se však mine účinkem, ukládají pokutu,“ uvedla Eva Čížková, mluvčí Městské policie Hradec Králové.

Opakované ignorování řádu však může přinést i tvrdší postih. „Slušným lidem stačí domluvit, což je minimum. Ale je to problém. Pokud dotyčný s případně uloženou pokutou nesouhlasí, může věc dojít až ke správnímu orgánu, kde hrozí i vyšší postih,“ upřesnila postup Čížková.

Dodala, že strážníci řeší i případy volně pobíhajících psů, kteří veřejná prostranství rovněž mohou znečišťovat.

Může mít pro hrající si dítě pohled na kouřící rodiče negativní vliv? „Nějak dramatický žádný. Dítě se nad tím nijak zvlášť nepozastavuje, rodiče si definuje jako originál a nic neporovnává. Až v pubertě, pokud jsou kuřáci, se jím také může snáz stát,“ připojil názor Jan Lašek, psycholog královéhradecké univerzity.