„Byla to opravdu špatná reklama a první tři dny se nám návštěvníci obloukem vyhýbali,“ shodli se čtrnáct dní po aféře s „otráveným“ masem prodejci kebabů a gyrosu v okolí prodejny Maxim, kde se jídlem přiotrávilo na šest desítek lidí.

„Nejhorší na tom je, že jsem Maxim už několikrát upozorňoval, že z toho, jak to dělají, může být jednou velký problém,“ nechal se slyšet Idris Bek, který své rychlé občerstvení provozuje na Velkém náměstí.

Vysoké teploty

A jeho rady rozhodně měly svojí váhu. Idris Bek je totiž Kurd a s přípravou blízkovýchodních specialit má bohaté zkušenosti.

„Každý ví, co mu udělá maso, když jej nechá desítky minut na dvaceti stupních Celsia. A v Maximu to tak dělali. Já mám výrobnu, kde se pohybujeme kolem čtyř stupňů a všechno připravené maso musí být ihned uskladněno v chladírně,“ dodal muž, který má na všechno jídlo hygienické certifikáty a jeho vzorky pravidelně posílá do laboratoře.

„To, co se stalo v té malé provozovně, bylo jen otázkou času. Bohužel to vrhlo stín také na ostatní prodejce. Lidé začali mít strach, ale naštěstí se nám již strávníci vracejí,“ uvedl Idris Bek.

Podobné zkušenosti s provozovatelem bistra Maxim měl i výrobce kebabu v těsném sousedství doteď zavřeného bistra.

„Lidé si o tom stále povídají. Nám to uškodilo nejvíce, protože jsme hned vedle Maxima. Dříve nebo později jsme podobný problém ale čekali. Každý z naší branže věděl, jak to tam chodí,“ uvedl prodejce z Döner Kebabu, který sídlí přímo vedle Maxima. Zákazníka, kterého jsme zastihli při nákupu v Kebabu, jsme se zeptali, zda aféra neovlivnila jeho názor na toto rychlé občerstvení.

„Ne, nebojím se. Naopak věřím tomu, že teď si dají prodejci mnohem větší pozor a kvalita jídla i jeho přípravy se zlepší,“ vysvětlil stálý zákazník.

Podobně se vyjádřili i další návštěvníci, kteří dál celou kauzu pečlivě sledují a čekají na laboratorní výsledky. Ty by měly být známy do několika dní.

Zkažené jídlo z rychlého občerstvení v královéhradecké ulici V Kopečku poslalo do nemocnice desítky lidí.
V bistru zřejmě „útočil" zlatý stafylokok

Vše však nasvědčuje tomu, že jídlo „otrávil“ zlatý stafylokok, kterého do provozovny zavlekl někdo ze zaměstnanců.

Některé toxiny přežijí i grilování

„Předpokládáme, že zlatý stafylokok byl do dané provozovny zanesen nějakou osobou. Zde se rozšířil, pomnožil a vytvořil jedovatou látku, kterou nelze zničit tepelnou úpravou (termostabilní enterotoxin), a ta byla příčinou zdravotních obtíží konzumentů,“ informovala mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.

Podle ní této teorii nasvědčují veškeré prozatímní laboratorní výsledky. „Dle nových informací laboratoří by kompletní výsledky (dotypování druhu toxinu) měly být k dispozici do jednoho až dvou týdnů,“ dodala mluvčí hygieniků.

Pokud se potvrdí hypotéza hygieniků a za otravou skutečně stojí zlatý stafylokok, tak ten se podle lékařského náměstka fakultní nemocnice Zdeňka Tušla mohl do jídla dostat ze špatně ošetřené a zahnisané rány.

Když se zapomene na rukavice

„Někdo v celém řetězci od výroby přes transport až po vydání jídla zřejmě pracoval s potravinou bez hygienických rukavic a se zanícenou ránou. Bakterie zlatého stafylokoka je totiž obsažena v zahnisané ráně,“ uvedl Zdeněk Tušl.

Na výsledky laboratorních testů čeká i policie. „V současné době stále čekáme na výsledky laboratorního zkoumání, které provádí Krajská hygienická stanice v Hradci Králové. Komplexní výsledky by měly být hotové v následujících dnech. Dle dosud zjištěných informací by žádná z postižených osob neměla následkem události utrpět závažnou újmu na zdraví či trvalé zdravotní následky.

Viníka hledá policie

V dané věci nebyl doposud nikdo obviněn, stále zjišťujeme přesnou příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou,“ uvedl nedávno mluvčí krajských policistů Jan Čížkovský.   (pv, ch)

Zkažené jídlo z rychlého občerstvení v královéhradecké ulici V Kopečku poslalo do nemocnice desítky lidí.
Kebab přiotrávil desítky lidí

Zlatý stafylokok
- Zlatý stafylokok (Stafylococcus aureus) je bakterie, která způsobuje obtížně léčitelnou infekci. Téměř polovina lidí ho má běžně na kůži nebo na sliznicích, zejména v krku, aniž by jim způsoboval jakékoliv problémy.

- Stačí však oslabení organismu a dokáže rozjet v těle mnoho infekčních hnisavých procesů, například na kůži, ale i na sliznici a vnitřních orgánech nebo otravu krve.

- Kromě toho se může zlatý stafylokok uplatnit také jako původce otrav z potravin. Může totiž produkovat takzvaný enterotoxin, který, pokud je vytvořen v jídle a to není dostatečně tepelně zpracováno, vyvolává otravu jídlem projevující se křečemi v břiše a silnými průjmy.

(zdroj: mojezdravi.cz)