Jen málo zápasů je pro fanouška hokeje zajímavějších než derby. Na poslední zápas mezi Hradcem a Pardubicemi však musel zapomenou Petr Pavlásek. Důvod? Je tělesně postižený a ve speciálním sektoru na hradeckém zimním stadionu na něj nezbylo místo. Invalidní fanoušci hradeckého hokeje proto volají po změně, kromě nedostatku prostoru jim vadí i nevyhovující sociální zařízení na stadionu.

„Invalidů chodí na hokej čím dál více. Fakt, že je prostor pro ně na stadionu nevyhovující, se řeší už třetí sezonu a stále se nic neděje. Na derby jsem se nedostal a podle mých informací bylo v sektoru zhruba třináct vozíčkářů,“ poznamenal s tím, že toto číslo přesahuje kapacitu a nikdo další by se do sektoru už nevešel. „Tento sektor by měl být aspoň pro dvacet lidí,“ uvedl. Podle Pavláska je problém také se sociálním zařízením. „Máme k dispozici jen jednu toaletu, což je pro tolik handicapovaných opravdu málo. Navíc není prostorná a sama se nezavírá, a to je také problém,“ pokračoval.

Podle Pavláska se běžně stává, že musí vozíčkáři prosit cizí lidi, aby dveře toalety zavřeli, sami to totiž kvůli malému manipulačnímu prostoru nesvedou.

Dřevěnka v parku u Střelnice v Hradci Králové.
Volební krach ČSSD pohřbívá Dřevěnku. Nejsou na ni peníze

Handicapovaní by si podle jeho slov přáli také nájezd z rampy na lávku přes Orlici. „Dovnitř se dostaneme hlavním vchodem snadno, ale ven je to horší. Často musíme objíždět celý stadion,“ dodal s tím, že doufá, že se tělesně postižení na hradeckém zimním stadionu dočkají kulturnějšího prostředí.

Ve čtvrtek se jejich zástupci sejdou s organizačním ředitelem klubu Mountfield HK Robertem Horynou a budou celou situaci řešit.

„V minulosti jsme už vybudovali bezbariérový přístup. Vznesenými požadavky se však budeme zabývat. Vyslechneme si je a pak se obrátíme na město, které je vlastníkem stadionu. My jsme tu v pronájmu a nemůžeme realizovat žádné stavební úpravy. Chceme však těmto lidem vyjít vstříc, pokud to bude jen trochu možné,“ nechal se slyšet a dodal, že případné investice by byly zahrnuty do návrhu financí na příští rok.

Diskuzi je nakloněná i náměstkyně primátora Romana Lišková (HDK). „Vím, že se řeší rekolaudace stadionu, aby se tam mohl sloužit i jiným účelům, nejen hokeji. Nemáme problém jednat s handicapovanými o jejich požadavcích, víme, že je potřeba s tím něco udělat,“ dodala.

Královéhradecké Tyflocentrum oslavilo 15 let.
Královéhradecké Tyflocentrum dostalo občanku, oslavilo 15 let