Kouzelným dokumentem se stal pro majitele bytů na Benešově třídě integrovaný plán rozvoje města (IPRM). Na seznam přibyla rekonstrukce jedné z nejrušnějších částí metropole a právě díky zařazení do tohoto plánu je pro soukromé vlastníky objektů snazší dosáhnout na evropské peníze.

Nyní už je v žádostech rozebráno 40 milionů. Na kompletní obnovu „Benešovky“ získala radnice z Unie 180 milionů. Celý integrovaný plán však zahrnuje projekty, jejichž náklady činí přibližně jednu miliardu korun a zhruba 509 milionů z částky uhradí evropské dotace. Jednak jde o projekty magistrátu a pak také o počiny partnerů.

V případě Hradce jsou to právě majitelé nemovitostí na Benešově třídě a nebo univerzity, které si s pomocí evropských fondů postaví své kampusy. V metropoli vzniknou hned dva supermoderní areály. Hradecká univerzita už ten svůj má rozestavěný a nyní se chystá stavba třetí budovy v podobě fakulty přírodních věd.

„Peníze se musí vyčerpat do konce roku 2015,“ uvedl Václav Svoboda, mluvčí magistrátu. Mezi největší záležitosti, které připravuje radnice, patří přestavba Vertexu na centrum celoživotního vzdělávání, rekonstrukce sportovního areálu Bavlna, ty by měly začít ještě tento rok a celková úprava Velkého náměstí.

„IPRM zahrnuje i menší akce, oprav se dočká náměstí 28. října a ulice S. K. Neumanna za 70 milionů korun, rekonstrukce ulice Dukelská za 33 milionů. Finance Unie se budou podílet i na úpravách hradeb a teras pod Velkým náměstím, nového kabátu se dočká i dům U Špuláků a Bílá věž,“ dodal Svoboda.

V plánu jsou zahrnuty i náplavky u Labe v místech, kde stojí gymnázium J. K. Tyla, rekonstrukce Šimkových sadů a lávka pro pěší cyklisty přes Orlici u zimního stadionu.