Inscenace klasické pohádky vypráví příběh o hodné Marušce, která žije v malé chaloupce se svou macechou a nevlastní sestrou. Ty se k ní nechovají vůbec hezky. Vrcholem pak je, když nebohou Marušku pošlou na mráz, aby jim přinesla třeba jahody: „A bez nich se nevracej!" Co si chudák Maruška teď počne? Venku zuří sněhová vánice, psa by nevyhnal a k tomu ten nesplnitelný, hloupý úkol. Každý přece ví, že jahody v lednu nerostou. Nebo už to nikdo dávno neví?

„Dvanáct měsíčků je takový ten vzácný typ opravdu lidové pohádky, kde je přímo hmatatelná ta mnoha a mnoha generacemi sdílená zkušenost, tady dokonce nepřehlédnutelně sahající až k našim pohanským kořenům. Zároveň je to vlastně příběh točící se kolem jediné jednoduché pravdy: Že leden má být v lednu, únor v únoru a tak dále. Protože když se někdo, třeba z pouhé rozežranosti, začne tomuto přirozenému řádu věcí vzpírat a násilně ho měnit, může se jednou moc divit, co tím vlastně vyvolal," vysvětlil dramaturg a spoluautor inscenace Tomáš Jarkovský.

Tato inscenace pro nejmenší je zároveň sólovou příležitostí pro jednu z nejzkušenějších členek souboru.

„Není to tak docela má první zkušenost s divadlem jednoho herce, či v mém případě herečky. Už jsem v Draku hrála v Kroftově inscenaci O Sněhurce, která byla ovšem taková putovní, přebírala jsem ji po Pavle Tomicové a po mně ji pak hrála Libuška Bogostová. Co ty inscenace naopak spojuje, je autor hudby Jiří Vyšohlíd," připomněla hlavní a jediná protagonistka, Ivana Bílková.