Policie prošetřovala, zda se zvířata dostala z klecí kvůli nedbalosti pracovníků parku nebo cizím zaviněním. Jak vlastně unikla, se však nepodařilo zjistit. Podle majitele Bioparku si mohla sama uvolnit jisticí páčku u klece.

Dva třináctiletí tygři usurijští Aragorn a Sahib a desetiletý lev pustinský Simba utekli z klecí 16. července kolem desáté hodiny. Na místo vyjelo osm policejních hlídek, zásahová jednotka, vrtulník a zdravotníci. Policie varovala obyvatele Klamoše a okolí, aby nevycházeli, a doprovodila do Štítu veterináře.

„Když byli všichni tři veterináři na místě, připravili si uspávací injekce a za doprovodu policistů se přesunuli asi do patnáctimetrové vzdálenosti od zvířat,“ uvedla policie. Tygři i lev dostali zásah uspávací injekcí a začali postupně usínat.

Po poledni se podařilo spící šelmy přesunout zpět do klecí, kde se postupně probouzely. „Případné spáchání jiného správního deliktu bude nadále prověřovat Státní veterinární správa (SVS) pro Královéhradecký kraj, která se případem také zabývá,“ upozornil Jan Čížkovský.

„Jsme celosvětový unikát, protože u nás je největší počet chovatelů velkých šelem na obyvatele,“ řekl Deníku ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Podle něj by se však měla pravidla pro tyto chovy přehodnotit. „Každý chov je v katastru nějaké obce a v nějakém kraji, které k tomu vydaly vyjádření, věděly o tom a souhlasily s tím. Ale pak se stane podobný případ – a všichni se diví,“ podotkl ředitel ČIŽP.

Chytání tygrů a lva ve Štítu.
Kdo vypustil šelmy? Policie má dvě verze